Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Ceviche, een heerlijk en eenvoudig gerecht!

Ceviche, een heerlijk en eenvoudig gerecht!

waardeer

Onderwerp: homemade | 23 mei 2023

Ceviche, een heerlijk en eenvoudig gerecht!

Ceviche! Dit is een van de lekkerste gerechten die je kunt maken voor vrienden of familie die van vis houden. Wanneer je deze versie van ceviche eet, waan jij je in La Sierra van Peru waar de besneeuwde bergtoppen mooi afsteken tegen het glooiende landschap waar de alpaca’s olijk staan te grazen.

Paul Riedstra
Paul is Social Media & Bierbrouwer

Ceviche is een populair gerecht uit Latijns-Amerika, dat wordt gemaakt door rauwe vis of zeevruchten te marineren in citrussap, vaak limoen, samen met kruiden, groenten en specerijen. Door de zure marinade wordt de vis of zeevrucht gegaard, waardoor het zijn kenmerkende textuur en smaak krijgt. Ceviche wordt vaak geserveerd als voorgerecht of licht hoofdgerecht en is geliefd vanwege zijn frisse en heldere smaken. Het gerecht is vooral populair in landen als Peru, Ecuador en Mexico, maar heeft inmiddels wereldwijd bekendheid gekregen.

✓ Altijd voordelig geprijsd

Geschiedenis

De herkomst van het gerecht is mogelijk terug te voeren op de Moche, een beschaving in het noorden van het huidige Peru in 0 tot 750 na Chr. Als gevolg van hun locatie aan de kust aten ze veel vis. De Moche bereidden hun vis door deze te weken in een zuur, waarschijnlijk citroensap of limoenen. Dit proces maakte het voor hen mogelijk om rauwe vis te eten zonder dat deze snel bedierf. Het gerecht kwam later in de 16e eeuw naar Spanje waar het bekend werd als 'escabeche'. In Spanje werd de vis gekookt in azijn en kruiden waarna het werd gekoeld. Deze versie van het gerecht was meer een pickle dan een ceviche.

Ceviche kwam in de 19e eeuw naar Mexico waar de lokale bevolking het recept aanpaste naar hun smaak. In Mexico wordt ceviche gemaakt van rauwe, vers gevangen vis die gegaard wordt in limoen- of sinaasappelsap. Daarna wordt de vis gekruid met chilipoeder, koriander en uien. Tegenwoordig is ceviche een geliefd gerecht in Latijns-Amerika, Spanje, Mexico en wordt het steeds populairder in andere delen van de wereld.

Voorbereiding

Voor dit gerecht maken we gebruik van verse vis. Ga hiervoor naar de markt of naar de visafslag. Ons is verteld dat kabeljauw geen goede vis is om te gebruiken in een ceviche omdat er mogelijk een parasiet in kan zitten en die door de wijze van bereiding niet gedood wordt aangezien de vis niet wordt verhit. De garing van de vis gebeurt namelijk door de zuren uit de limoensap en wijnazijn. Dit wordt ook wel leche de tigre of op zijn Nederlands tijgermelk genoemd. Door het zuur verandert de eiwitstructuur van de rauwe vis. Dit kan alleen met sappen van een hoge zuurgraad. Traditioneel gezien wordt ceviche geserveerd met zoete aardappel of yuca (cassave) maar mais is ook gebruikelijk. Om alle smaken van de ceviche te kunnen proeven eet je de vis het beste met een lepel.

 • 4 verse witvis (a 100 gram)
 • 1,5 dl droge witte wijn
 • Sap van 4 a 5 limoenen
 • 2 rode uien
 • 1 theelepel zout
 • 1,5 dl water
 • 1dl witte wijnazijn
 • 2 spaanse pepers
 • Zwarte peper
 • Zoete maiskolf
 • 2 bataten
 • Sla

✓ Altijd voordelig geprijsd

Bereiding

Snij de vis in kleine blokjes, doe de gesneden blokjes in een kom en voeg hieraan het citroensap en de witte wijn toe. Laat dit 3 uur op kamertemperatuur marineren.

Snij in de tussentijd de rode ui in dunne plakken en doe deze in een aparte kom. Voeg aan de uien een halve theelepel zout en water toe. Laat dit vervolgens 20 minuten weken. Giet na 20 minuten het water van de uien en spel de uien af met koud water en doe ze terug in de kom. Voeg aan de uien de azijn toe en laat dit een uur weken.

Snij ondertussen de rode peper. Wanneer je de ceviche lekker pittig wilt hebben laat je de zaadjes in de peper zitten. Giet het azijnvocht af en meng de uien met de Spaanse pepers, zwarte peper en de rest van het zout. Meng vervolgens alles met de vis en laat dit 2 tot 3 uur in de koelkast marineren.

Kook als laatste de maiskolven en de bataten en maak het bord mooi op met de sla.

Ceviche

Ceviche en zwangerschap

Aangezien Ceviche een rauw visgerecht is, raden wij het af om dit gerecht te eten tijdens de zwangerschap. Het is mogelijk dat de vis de listeriabacterie bevat. Deze bacterie kan schadelijk zijn voor een baby. Wanneer de baby in aanraking komt met deze bacterie tijdens de zwangerschap, kan dit leiden tot een miskraam of een vroeggeboorte. Ook is het mogelijk dat de moeder er ziek van wordt en dit gaat vaak gepaard met klachten zoals flinke koorts en hoofd-, gewricht, rug- en spierpijn.

Reviews

Je plaats een waardering over

Ceviche, een heerlijk en eenvoudig gerecht!

ster ster ster ster ster