Bij pizza recepten gaat het niet alleen om de ingrediënten die je op je pizza legt. Een goede verse bodem en lekkere tomatensaus zijn de basis.
Een goede pizza bodem maakt je als volgt. Meng het gist met 100 ml lauwwarm water. Voeg de suiker toe en laat het mengsel 5 minuten staan totdat het gist een lichtbruine brei wordt. Meng ondertussen het zout door de bloem en voeg de olijfolie toe. Voeg dan het gistmengsel toe en eventueel het restje water (25ml).
Kneed het deeg 5 minuten met een deegmachine of 10 minuten met de handen totdat het deeg elastisch is. Je kunt dit controleren door te kijken of het deeg niet meer breekt als je het uit elkaar trekt. Als je net als kauwgom heel dun uit elkaar kunt trekken dan is het deeg goed doorgekneed.
Leg het deeg in een licht ingevette afgedekte kom weg voor ongeveer een uur. Als je een oven hebt die op 30 graden ingesteld kan worden, dan is dit ideaal. Anders kan je de kom ook op de verwarming zetten. Het volume zal tijdens dit uur verdubbelen.
Tijdens het wachten kan je bijvoorbeeld de tomatensaus van de pizza al maken. Haal na een uur het deeg uit de kom en maak er twee bollen van. Laat deze bollen nog 5 minuten onder plastic rusten.
Rol met een deegroller de bol uit tot een cirkel van ongeveer 25 cm. Verwarm de oven voor op 230 a 240 graden, met of zonder pizzasteen. Gebruik je een pizzasteen, leg dan de gevulde pizza 5 a 10 minuten in het midden van de oven op de voorverwarmde pizzasteen. Gebruik je geen pizzasteen, leg de pizza dan op een pizza bakplaat (met gaatjes) en leg dan de gevulde pizza 5 a 10 minuten in het midden van de oven.
Snijd in de onderkant van elke tomaat een kruisje. Leg de tomaten twee minuten in kokend water. Haal ze uit het water en laat ze uitlekken. Pel de schil en snijd de tomaten in blokjes.
Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak deze drie minuten. Voeg de knoflook toe en bak deze 1 minuut mee. De tomaat, oregano, tomatenpuree en suiker toevoegen. Beng de saus aan de kook en zet het vuur vervolgens laag. Laat zonder deksel 15 minuten koken totdat de saus ingedikt is. Beng het op smaak met zout en peper. Deze saus kan je in de koelkast 2 dagen bewaren. In de vriezer blijft de saus 2 maanden goed. Een lekkere verse tomatensaus komt altijd van pas en is de basis van vrijwel alle bekende pizza recepten.
Per pizza:
Per pizza:
Per pizza:
Per pizza:
Per pizza: