Heb je een vraag? mail ons

Binnenkort online! De nieuwe webshop van Goed boeren in de stad

Oud Hollands snijbonen inmaken

Oud Hollands snijbonen inmaken

54321 (2)waardeer

Oud Hollands snijbonen inmaken

Het inmaken van groenten (snijbonen inmaken) gebeurde vroeger regelmatig. Vraag maar eens aan je oma. In die tijd werden groenten en fruit vooral ingemaakt, zodat er ook in de winter ‘verse’ groenten op tafel konden worden gezet.

Tegenwoordig is het vanuit dat oogpunt eigenlijk niet meer nodig om groenten in te maken. Het past echter wel weer in deze tijd, met de trend van puur eten. En stel je voor: je hebt een moestuin met een flinke oogst snijbonen. Je kunt natuurlijk alles weggeven, maar je kunt je snijbonen ook inmaken. Een relatief eenvoudig klusje waarna je je snijbonen nog maanden kunt bewaren.

Snijbonen inmaken

Instructievideo - 1:24 min.

Ingrediënten

  • Snijbonen
  • Zout

Wat heb je nodig voor snijbonen inmaken?

  • een Keulse pot (of een plastic emmer)
  • snijbonenmolentje

Een Keulse pot is een pot van steen, welke vroeger werd gebruikt voor het inleggen of inmaken van onder andere groenten. Bij gebrek aan een Keulse pot kun je ook een simpele plastic emmer gebruiken. Het moge duidelijk zijn, dat het belangrijk is dat de pot (of de emmer) goed schoon is. Een snijbonenmolen gebruik je om - je raadt het al - je snijbonen te snijden. Wanneer je van iets dikker gesneden snijbonen houdt, snijd je ze gewoon met de hand.

Je kunt natuurlijk net zoveel snijbonen inmaken als je wilt. Daarom geven we hier geen hoeveelheden aan. Het is hierdoor wel lastig om de benodigde hoeveelheid zout aan te geven. Zorg ervoor dat je voldoende zout in huis hebt in ieder geval, want je gebruikt handenvol.

Snijbonen draaien

Aan de slag met snijbonen inmaken

Als eerste ga je natuurlijk je heerlijk verse snijbonen plukken. Of misschien heb je ze gekregen, of je koopt ze bij de groenteboer. Het kan en mag allemaal, zo lang ze maar vers zijn (en niet gesneden). Daarna was je de snijbonen goed, zodat ze helemaal schoon zijn.

Dan ga je de snijbonen snijden. Je haalt ze door de molen als je van fijn gesneden boontjes houdt. Heb je ze liever iets minder fijn, dan snijd je ze gewoon met de hand in de gewenste grootte. Gebruik wel een scherp mesje, dat werkt wel zo prettig.
 

Snijbonen zouten

Als al je snijbonen zijn gesneden, pak je de schone pot en begin je met een bodem zout. Gebruik ongeveer een handvol zout. Op je bodem zout leg je dan een paar handen snijbonen. Hierover strooi je weer een handvol zout. Je drukt het geheel stevig aan. Vervolgens neem je weer een paar handen snijbonen en wederom strooi je hierover een handje zout. Je drukt het geheel weer goed aan en zo ga je door totdat je geen bonen meer hebt.  Dan druk je nu alles flink aan (eventueel met behulp van een aardappelstamper), waardoor er pekelwater tevoorschijn komt en dek je het geheel goed af met een schone (thee)doek. Om ervoor te zorgen dat alles goed op zijn plek blijft, kun je bijvoorbeeld nog een bord met daarop een steen, of een andere zware pot, op het doek plaatsen.

Eet smakelijk

Wanneer je nu een portie van je zelf ingemaakte snijbonen wilt eten, kan dat natuurlijk. Je hoeft dan ook niet alles in één keer op te eten. Je haalt eigenlijk eenvoudig de portie die je wilt gebruiken uit de pot en sluit de pot weer goed af. Let er wel goed op dat je de snijbonen in de pot weer afdekt met een laagje zout.

Daarna doe je het doek er weer nauwsluitend overheen en je zet het gewicht er weer op. Alvorens je je boontjes gaat eten, is het wel belangrijk ze eerst zeer zorgvuldig af te spoelen, voordat je ze verder klaarmaakt.

Reviews

Waardering: 54321

Hoi, ik maak ook al een paar jaar de bonen in op deze manier.
Maar zou je dit ook met sperziebonen kunnen doen?

Gereviewd door Miranda op 16-10-2021

Waardering: 54321

Weet ik nog niet

Gereviewd door sander van bakel op 26-09-2021

Je plaats een waardering over

Oud Hollands snijbonen inmaken

ster ster ster ster ster