Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Wecken en bewaren van je oogst

Wecken en bewaren van je oogst

waardeer

Onderwerp: homemade | 07 mei 2023

Wecken en bewaren van je oogst

Als je zelf groenten en fruit oogst uit de tuin, weet je nooit precies hoeveel er van elk groeit. Dus is het handig als je weet hoe je ze kunt conserveren door ze te wecken en bewaren. Maar wat is wecken eigenlijk? Is wecken hetzelfde als inmaken?

Jeffrey Otten
Moestuin, kippen & Recepten

✓ Altijd voordelig geprijsd

Wat is conserveren?

Conserveren is een manier om voedsel langer houdbaar te maken. Het kan door het verhitten van het voedsel (koken, stomen of roken), maar ook door het toevoegen van suiker of zout (pickling), het wecken in alcohol of azijn (maceratie) of het bewaren in olie (confiture).

Bij het conserveren van voedsel gaat het er dus om dat je voedsel zo bereidt of bewaart dat het langer dan normaal houdbaar is. Zo kun je groente en fruit wecken en bewaren zodat je er langer plezier van hebt.

Wat is wecken?

Wecken is een manier van conserveren waarbij je groenten of fruit blancheert en vervolgens wekt in een sterke suikeroplossing. Dit geeft het fruit of de groente een lekkere zoete of zoetzure smaak.

Wanneer je tuin overloopt van de groente en fruit, is het tijd om ermee aan de slag te gaan. Je kunt ervoor kiezen om alles in te maken of weg te geven maar waarom niet een combinatie van beide? Wecken is een leuke en eenvoudige manier om smaak toe te voegen aan verse groenten en fruit. Als je weet hoe je groente en fruit moet wecken of inmaken, kun je genieten van je oogst gedurende het hele jaar!

De geschiedenis van wecken

✓ Altijd voordelig geprijsd

Wecken is een oude manier van voedsel conserveren die al vele eeuwen wordt gebruikt. Het weckproces werd voor het eerst beschreven door de Romeinse schrijver Pliny the Elder in zijn Naturalis Historia uit de 1e eeuw. Hij beschreef het wecken van groenten in azijn en honing.

In de 19e eeuw werd wecken steeds meer een kwestie van smaak en werden er steeds meer weckrecepten ontwikkeld met verschillende smaken. In 1829 publiceerde de Duitse schrijver Christian Friedrich Louis Fleischer zijn boek Über das Wecken, waarin hij meer dan 200 weckrecepten beschreef.

In de 20e eeuw nam de populariteit van wecken af door de opkomst van nieuwe manieren van voedsel conserveren, zoals canning en freezing. Tegenwoordig is wecken weer helemaal in, dankzij de groeiende vraag naar artisanale en ambachtelijke producten.

In de Verenigde Staten wordt wecken meestal geassocieerd met de Amish- en Mennonite-gemeenschappen en noemen ze daar 'pickling'.

Het weckproces was echter niet alleen bedoeld om producten langer houdbaar te maken, maar ook om ze lekkerder te maken. In weckpotten gekookte groenten en fruit hebben namelijk een unieke smaak die door niets anders kan worden benadert.

Wat is het verschil tussen inmaken, inleggen en wecken?

Er is een verschil tussen wecken en inmaken, hoewel het soms moeilijk is om het verschil te zien. Het weckproces maakt gebruik van steriele flessen of weckpotten die worden afgesloten met een speciale weckkurk of -deksel. De weckpotten met groenten of fruit in een suiker-azijnoplossing worden gekookt in een weckketel, waarna de potten snel afgekoeld en afgedekt worden.

Inmaken is het proces waarbij groenten en fruit in steriele flessen of potten worden gedaan en afgedekt met een deksel. Het product hoeft niet te koken voordat het in de pot wordt geplaatst.

Inleggen is een soortgelijk proces, maar in plaats van groenten en fruit te wecken, worden deze in een oplossing van water, azijn en kruiden geplaatst. De flessen of potten worden vervolgens afgedekt en op een koele, donkere plek bewaard.

Zoals je leest liggen wecken, inmaken en inleggen allemaal dicht bij elkaar. Een tip die geldt voor alle drie de processen: zet de weckpotten nooit op de kop, dat tast de deksel aan.

Wat heb je nodig om te wecken?

Om groenten en fruit te wecken, heb je het volgende nodig:

✓ Altijd voordelig geprijsd

Zelf wecken, de stappen

Als je groenten of fruit wilt wecken, volg dan deze stappen:

  1. Steriliseer je weckpotten of flessen met kokend water
  2. Maak een suiker-azijnoplossing door 2 delen azijn te mengen met 1 deel suiker
  3. Verwarm de oplossing tot aan het kookpunt
  4. Was je groenten of fruit en snijd ze in stukjes of schil ze, afhankelijk van je recept
  5. Doe de groenten of het fruit in de weckpot of -fles en giet er vervolgens de suiker-azijnoplossing overheen
  6. Voeg kaneel, kruidnagel of andere kruiden toe. Dit is optioneel als je kruiden wilt toevoegen maar is niet essentieel voor een lekker resultaat
  7. Sluit de weckpot of -fles af met een weckkurk of -deksel en schud de pot of fles zodat alles goed bedekt is met de suiker-azijnoplossing
  8. Zet de weckpot of -fles op een koele, donkere plek en laat het wecken.

Hoe lang moet je wecken voordat je het kunt eten?

Deze tijd verschilt per recept. Sommige weckrecepten zijn bedoeld voor kort weken en andere weckrecepten voor lang weken.

Kort weken betekent dat je het groenten of fruit maar een paar uur of paar dagen dagen weckt, terwijl je bij lang weken de groenten of fruit weckt voor een paar weken of zelfs maanden.

Het weckproces is een combinatie van koken en conservering dus hoe langer je weckt, hoe meer smaak erin komt.

Gebruik na het wecken

Wanneer je de geweckte inhoud wilt gebruiken, haal je de groenten of het fruit uit de weckpot en spoel je het af met koud water. Snijd de groente of het fruit indien gewenst in kleinere stukjes en serveer het in combinatie met een maaltijd of als snack.

Een weckpot of -fles kan ongeopend lang in de koelkast of een donkere koele plek bewaard worden maar na het openen moet de inhoud snel opgegeten worden.

Een weckpot of -fles kan meerdere keren worden gebruikt maar zorg ervoor dat je de pot of fles goed schoonmaakt voordat je er weer groenten en fruit in doet. Bacteriën kunnen zich gemakkelijk verspreiden dus je moet ervoor zorgen dat alles schoon is voordat je weer begint met wecken. Gebruik hier altijd kokend water voor aangezien dit bacteriën onschadelijk maakt.

Als je weckt, inmaken of inleggen nog nooit hebt geprobeerd, is dit het perfecte moment om het te proberen. Het weckproces is eenvoudig en je zult versteld staan van hoe lekker wecken kan zijn!

Wel je meer lezen over het bewaren en conserveren van uw tuinoogst? In onze online Goed boeren winkel kunt u twee boeken over deze kunst aanschaffen.

Tags

Categorie

Reviews

Je plaats een waardering over

Wecken en bewaren van je oogst

ster ster ster ster ster