Wecken van zoetzure courgettes

Wecken van zoetzure courgettes

Het is heerlijk om zelf groenten te wecken. Zo heb je altijd wat smakelijks op de plank staan. Ook is het handig om overschot uit de moestuin goed te bewaren.

Voorbereiden voor wecken van de courgettes

Was de courgettes en snijdt ze in de lengte door. Verwijder de zaadlijsten van de courgettes met een kleine lepel. Snijdt vervolgens de courgettes in stukken van ongeveer 1 centimeter. Snijdt de uien in ringen. Pak een grote kom en doe hier de gesneden courgettes en uien in en strooi het zout er over heen. Zet de courgettes en uien weg en laat het zout circa 3 uur intrekken, maar schep de groenten om het uur om.

Bereiden van de zoetzure courgettes

Giet de groenten over in een vergiet en spoel de groeten af onder stromend water. Laat de courgette en ui vervolgens goed uitlekken. Breng ondertussen in een grote pan de azijn, suiker, mosterdzaad, kurkuma en dille aan de kook. Laat dit circa 5 minuten koken totdat de suiker is opgelost. Voeg vervolgens de courgette en ui toe en laat nog circa 2 minuten doorkoken.

Wecken van de zoetzure courgettes

Zet de weckpotten klaar en doe in elke weckpot een laurierblaadje en 3 jeneverbessen. Verdeel vervolgens de zoetzure courgettes over de 2 weckpotten. Om dit zonder veel knoeien te doen kan je het beste een trechter gebruiken. Druk de zoetzure courgettes goed aan in de weckpotten en giet vervolgens het kokende azijnmengsel met de kruiden er over heen. Zorg er voor dat de weckpotten goed tot de rand zijn gevuld. Draai het schroefdeksel van de weckpotten goed aan, zet de weckpotten met de zoetzure courgettes onderste boven en laat ze circa 5 minuten afkoelen. Draai vervolgens de weckpotten om en draai het schroefdeksel nog een keer goed vast en laat ze verder afkoelen.

Tijdens het afkoelen zal je zien dat het deksel van de weckpotten met de zoetzure courgettes in zal deuken, dit betekent dat de weckpotten goed vacuüm getrokken zijn. Laat de zoetzure courgettes minimaal 2 weken in de weckpotten staan voordat je ze op eet.

Dit recept is geschreven door Kees de Boon en is oorspronkelijk afkomstig van Weckenonline.eu 

Dit artikel is geschreven door Kees de Boon

Kees de Boon is een no-nonsense moestuin-maniac en wannabe veggie die graag schrijft over alles dat met de moestuin, groenten, biodiversiteit en zadenruil te maken heeft. Dat doet hij op zijn tuinblog De Boon in de Tuin

Geef uw mening
ster ster ster ster ster