Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Wecken

Wecken

43211 (1) waardeer

Onderwerp: homemade | 02 januari 2023

Wecken

Wecken, een van die 'oude' woorden die iedereen wel eens gehoord heeft, maar wat is het eigenlijk? Wecken is het inmaken van voedsel waardoor het langer houdbaar blijft.

Heerlijke groenten en fruit uit eigen tuin, verser en lekkerder kan haast niet. Jammer, dat de moestuin vaak zoveel oogst geeft, dat niet alles in een redelijke tijd is op te eten. Iedere dag sperciebonen eten is zelfs voor de liefhebber teveel. Door groente en fruit te wecken zijn je groenten en fruit veel langer houdbaar. Zo levert de moestuin in zomer en winter heerlijke groenten en fruit.

Benodigdheden

  • Weckflessen
  • Rubberen
  • Beugel
  • Weckpan

Geschiedenis van wecken

In 1809 bedacht legerkok Nicolas Appart een manier van conserveren (later wecken genoemd) waardoor voedsel bijna onbeperkt bewaard kon worden. Voor zijn dood verkocht Appert zijn uitvinding, die uiteindelijk terecht kwam bij Johann Weck, die rond 1900 de Weckfabrieken stichtte. Aan hem danken we de naam wecken.

Benodigdheden voor wecken

Om voedsel te kunnen wecken, heb je het volgende nodig:

  • Weckflessen: glazen potten met een glazen deksel
  • Rubberen afdichtringen: die tussen fles en deksel komen
  • Beugel: waarmee de deksel stevig op de fles gedrukt wordt.
  • Weckpan: Grote ketel, waarin een aantal weckflessen geplaatst worden
Zelf wecken

Hoe werkt wecken?

De weckflessen die je voor het wecken gaat gebruiken moeten goed schoon en ontsmet zijn, hiervoor kan je het beste soda gebruiken. De flessen waarin je gaat wecken worden gevuld met voedsel. Bijvoorbeeld gekookte groente, vlees of vruchten. Op de fles wordt een rubberen ring gelegd, de weckring, hierop komt het glazen deksel. Met een beugel wordt het deksel stevig op zijn plaats gehouden, waardoor het feitelijk wecken plaats kan vinden. 

Plaats nu de flessen waarin je gaat wecken in de weckketel. Voor het wecken wordt de weckketel gevuld met bijna kokend water. Door de warmte kan de laatste lucht uit de weckflessen ontsnappen, waardoor een vacuüm ontstaat. Als de potten zijn afgekoeld, kunnen de beugels verwijderd worden. Als er een sissend geluid hoorbaar is, dan wordt er lucht in de fles gezogen en is het wecken mislukt omdat er geen vacuüm is ontstaan. Het creeeren van een vacuüm in de weckflessen is cruciaal voor het wecken, door het vacuüm zal het voedsel langer houdbaar blijven. Als het voedsel uit de weckpot gegeten gaat worden, kan het deksel verwijderd worden door aan het lipje van de afdichtring te trekken.

Rabarber wecken

Als je rabarber wilt wecken, neem dan de dikke bladstengels. Draai de bladstengels voorzichtig van de plant (nooit afsnijden) was ze zorgvulding en en snijdt ze in niet al te grote blokken.

Doe de rabarber in een pan met licht gezouten water (600 ml voor één kilo rabarber) Voeg suiker toe aan de rabarber (voor één kilo rabarber tussen de 200-500 gram suiker). Breng het geheel aan de kook en laat de rabarber zachtjes doorkoken totdat het uit elkaar valt.

Giet de rabarber af, af laten koelen en vul de weckpotten met een klein beetje van het vocht. Zet de potten in de weckpan, 30 minuten op 100 graden.

Reviews

Waardering: 43211

goed advies maar ik mis wat meer info over het rabarber wecken over hoelang dat meegaat enz

Gereviewd door evan op 20-05-2023

Je plaats een waardering over

Wecken

ster ster ster ster ster