Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Zelf gerookte kip maken

Zelf gerookte kip maken

54321 (1) waardeer

Onderwerp: homemade | 02 september 2022

Zelf gerookte kip maken

Hoe je van gerookte kip, dan is het een goed idee om zelf eens kip te roken. Zelf gerookte kip smaakt namelijk veel beter dan de gerookte kip uit de supermarkt en het is niet heel veel werk, mits je de juiste tools in huis hebt. Probeer het zelf en je bent verkocht. Dit recept is voor 4 kipfilets.​

Ingrediënten

  • 4 (bio) kipfilet
  • 1l water
  • 60gr zeezout, bij voorkeur grof (zee)zout
  • 3 tenen knoflook (geplet)
  • 4 laurierblaadjes
  • takjes tijm
  • takjes rozemarijn
  • 1 el zwarte peperkorrels

Voorbereidingen

Het roken van kip doe je in een rookpan, rookkast of rookoven. Beschik je niet over enorm veel (tuin)ruimte, dan is de rookpan een goede keus. Deze pan kan gewoon op het gasfornuis (gas, elektrisch, inductie) gebruikt worden. Verder heb je houtmot of rookmeel nodig. Hier is veel keuze in. Probeer vooral veel uit, vooral houtmot heeft een eigen smaak en kan dus sterk variëren​ per soort.

Zelf gerookte kip maken

Bereiden gerookte kip

Pak een grote pan en vul deze met 1 liter water en alle ingrediënten van de pekel. breng dit aan de kook. Haal de pekel van het vuur en laat het afkoelen. Laat de pekel in de koelkast afkoelen tot koelkast temperatuur en doe de kipfilet er een uurtje in.

Haal de kip uit de pekel en spoel deze af met water. Zo wordt de kip minder zout. De kip goed laten drogen in de buitenlucht, of droogdeppen. Vervolgens gaat de kip in de rookpan/rookoven. Eerst het houtmot op de bodem, vervolgens leg je de kipfilets op een metalen rekje. Gebruik je een rookpan, zet het vuur dan laag. 4 kipfilets rook je ongeveer 50 tot 60 minuten.

Je kunt controleren of de gerookte kip gaat is door een gaatje te prikken in het dikste gedeelte. Als er bouillon uit komt dan is de gerookte kip gaar. Komt er roze vocht uit dan is de gerookte kip nog niet gaar. je kunt natuurlijk ook een kipfilet opensnijden en kijken of de binnenkant wit en sappig is.  Je kunt zelf gerookt kip circa 4 dagen in de koelkast bewaren. Gebruik je de gerookte kipfilets niet gelijk, vries ze dan in.

​Heerlijk bij de lunch op een broodje met een saus van yoghurt, mayonnaise en pesto,  of 's avonds bij de maaltijd met een drupje olie en balsamico azijn. Eet smakelijk!

Categorie

Reviews

Waardering: 54321

Ik hang de kip aan S-haken in de rookkast, maakt dit nog verschil?

Gereviewd door Chiel Mense op 09-10-2023

Je plaats een waardering over

Zelf gerookte kip maken

ster ster ster ster ster