Zelf hazelnotenpasta (Nutella) maken

Zelf hazelnotenpasta (Nutella) maken

Een boterham met hazelnootpasta, daar zeggen we geen ‘nee’ tegen. Het zijn heus niet alleen kinderen die deze bruine lekkernij graag op hun brood smeren, ook volwassenen verwennen zich graag met deze pasta. Op het gebied van hazelnootpasta is er volop keus. Maar wist je dat je ook heel eenvoudig zelf een heerlijke hazelnootpasta kunt maken? En nog meer goed nieuws: het is helemaal niet moeilijk!

Chocoladepasta

Het idee om chocolade in een smeerbare vorm op brood te eten is afkomstig van de Britse margarinefabriek Brinkers. In 1946 werd door hen het product bedacht en in 1948 kon de consument van deze smakelijke uitvinding genieten. En al gauw kwamen er varianten van deze chocoladepasta. Zo had je de keuze uit chocoladepasta van pure chocolade, melkchocolade, witte chocolade en combinaties hiervan. In 1960 bracht Brinkers een nieuw product op de markt, waarbij ook gemalen hazelnoot aan de chocoladepasta was toegevoegd. Het resultaat was een nieuw en smakelijk product: hazelnootpasta. Helemaal nieuw was dit idee overigens niet, in de negentiende eeuw hadden chocolademakers in Turijn al een dergelijke combinatie bedacht, maar dan vooral om te besparen op cacao.

Zelf maken

Hazelnootpasta is in de winkel te koop. Natuurlijk kun je zo’n lekkere pasta ook zelf maken en gelukkig is dat helemaal niet zo moeilijk. Het voordeel van zelf maken is natuurlijk dat je zelf volledig controle hebt over de te gebruiken ingrediënten en de hoeveelheden waarin je deze wil gebruiken. We gaan hieronder even uit van een goed basisrecept.

Wat heb je nodig

Verzamel om te beginnen de volgende ingrediënten:

  • 200 gram hazelnoten, ongezouten
  • 50 gram poedersuiker
  • 5 tot 10 gram vanillesuiker
  • 30 gram cacaopoeder
  • ½ theelepel zout
  • ½ tot 1 eetlepel zonnebloemolie
  • optioneel: chocola

Verder heb je wat hulpmiddelen nodig

  • Een kom
  • Een blender
  • Potje(s) waar je de pasta in kunt doen

Aan de slag met het zelf hazelnotenpasta (Nutella) maken

  • Het gemakkelijkst is het als je geroosterde hazelnoten gebruikt. Heb je verse hazelnoten, dan kun je ze even roosteren in een koekenpan. De noten hoeven niet helemaal bruin te worden. 
  • Nu vermaal je de noten in de blender. Hoe langer je maalt, hoe fijner het mengsel wordt. Als je niet te lang doormaalt blijven er nog stukjes noot in het mengsel, en sommigen vinden dat juist lekker.
  • Voeg nu alle ingrediënten toe en mix het goed door elkaar. Je hebt nu een heerlijke hazelnootpasta met een cacaosmaak.
  • Wil je méér chocolade proeven, dan kun je ook stukken chocolade toevoegen. Smelt hiervoor stukjes chocola in de magnetron en voeg dit beetje bij beetje toe aan je pasta. Goed roeren! Hoeveel chocola je toevoegt is uiteraard afhankelijk van je smaak.
  • Het resultaat is een heerlijke choco-hazelnootpasta die je nu in de potjes kunt doen. 
  • Lekker smullen van een boterham met je zelfgemaakte pasta!

Geef uw mening
ster ster ster ster ster