Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Zelf heerlijke pindakaas maken

Zelf heerlijke pindakaas maken

432150 (2) waardeer

Onderwerp: homemade | 05 september 2022

Zelf heerlijke pindakaas maken

Een boterham met pindakaas, dat gaat er altijd in. Het is heerlijk op een boterham. Er is keuze genoeg, in de winkels kun je allerlei varianten vinden, waaronder mét of zonder nootjes.

Met al dat gemak zou je haast vergeten dat je pindakaas ook heel goed zelf kunt maken. En het is nog heel eenvoudig ook!

Zelf heerlijke pindakaas maken

Instructievideo - 1:17 min.

Ingrediënten

  • 250 gram pinda’s
  • honing
  • zout
  • arachideolie

Pindakaas, is dat Nederlands?

Voor we zelf met pinda’s in de weer gaan is het leuk om eens te kijken waar de pindakaas eigenlijk vandaan komt. We zijn geneigd te denken dat pindakaas een puur Nederlandse uitvinding is. Toch is dat niet zo. De pindakaas die we tegenwoordig kennen is voor het eerst bedacht in 1893 in Amerika. Dr. John Havey Kellogg ontdekte de pindakaas eigenlijk als bijproduct van de pindaolie die hij produceerde. Als de naam Kellogg je bekend voorkomt, dat klopt. Kellogg bedacht ook de cornflakes.

Pindakaas en kaas?

De naam pindakaas zet ons op het verkeerde been. Kaas zit er namelijk helemaal niet in. In andere landen heet het product ‘pindaboter‘, denk maar aan het Engelse 'peanut butter'. Omdat in Nederland de aanduiding ‘boter’ was gereserveerd voor echte roomboter moest iets anders worden bedacht. Er werd gekozen voor pindakaas. Een ingewikkelde geschiedenis, maar gelukkig smaakt de pindakaas er niet minder om.

Wat zit er in?

In de winkel kom je allerlei soorten pindakaas tegen. Sommige zijn zoeter of smeuïger dan andere. Soms kom je stukjes noot tegen. Het geeft duidelijk aan dat er verschillende recepten voor pindakaas worden gehanteerd. En helemaal zeker van die ingrediënten ben je nooit, dehalve natuurlijk als je het zelf gaat maken. Dan blijkt ook hoe eenvoudig het is.

Zelf pindakaas maken

Hoeveel pindakaas je wil maken is natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid pinda’s die je hebt én de grootte van de potjes. Laten we uitgaan van een hoeveelheid van ongeveer 250 gram. Hier zie je de belangrijkste ingrediënten voor een heerlijke basispindakaas:

  • 250 gram pinda’s
  • Naar smaak zout en misschien wat honing
  • Een paar eetlepels notenolie, zoals amandelolie, walnootolie of pindaolie (arachideolie)

Een simpel lijstje, maar hiermee gaat het prima lukken. Noten, waaronder pinda’s, zijn erg gezond en zitten vol met vitamines, mineralen en onverzadigde omega-9 vetten. Prima voor hart en bloedvaten en bovendien zorgen de omega-vetten voor een lager cholesterolgehalte. Kortom, lekker én gezond.

Hulpmiddelen heb je ook nodig:

  • Een blender om de pinda’s goed klein te kunnen malen
  • Een potje, waar je de pindakaas in kunt doen

Het karwei begint

Doe de pinda’s en twee of drie eetlepels olie in de blender. Mix alles tot een glad mengsel. Dat kan even duren, dus houdt in de gaten of de blender niet te heet wordt. In dat geval, gewoon even een pauze inlassen en dan weer doorgaan.

Nu proef je even. Is het mengsel niet smeuïg genoeg, dan voeg je nog wat olie toe. Je kunt naar smaak wat zout toevoegen. In de fabriekspindakaas zit vaak ook heel wat ongezonde suiker. Suiker toevoegen is niet echt nodig. Maar ja, smaken verschillen.

Een extraatje?

Heb je nog wat toegevoegd, dan zet je de blender nog even aan om alles goed te mengen. Een wat ‘knapperige’ pindakaas krijg je door wat stukjes noot toe te voegen. Je kunt hiervoor op het eind nog wat pinda’s aan het mengel toevoegen en de blender nog even aan het werk zetten. Het mengsel doe je in het potje en je hebt een heerlijke zelfgemaakte pindakaas.

Tags

Categorie

Reviews

Waardering: 43211

Dankjewel voor deze reminder wat een goed iedee, alleen heb ik altijd geleerd dat pindas geen noten zijn, ze schijnen ook minder gezond . Noten groeien boven de grond en pindas in de grond

Gereviewd door Carmen op 07-12-2016

Waardering: 54321

Ziet er goed uit,ik ga het zelf maken bedank

Gereviewd door B.Eicher op 07-12-2016

Je plaats een waardering over

Zelf heerlijke pindakaas maken

ster ster ster ster ster