Zelf heerlijke pindakaas maken
Een boterham met pindakaas, dat gaat er altijd in. Het is heerlijk op een boterham. Er is keuze genoeg, in de winkels kun je allerlei varianten vinden, waaronder mét of zonder nootjes.
Met al dat gemak zou je haast vergeten dat je pindakaas ook heel goed zelf kunt maken. En het is nog heel eenvoudig ook!
Ingrediënten
- 250 gram pinda’s
- honing
- zout
- arachideolie
Pindakaas, is dat Nederlands?
Voor we zelf met pinda’s in de weer gaan is het leuk om eens te kijken waar de pindakaas eigenlijk vandaan komt. We zijn geneigd te denken dat pindakaas een puur Nederlandse uitvinding is. Toch is dat niet zo. De pindakaas die we tegenwoordig kennen is voor het eerst bedacht in 1893 in Amerika. Dr. John Havey Kellogg ontdekte de pindakaas eigenlijk als bijproduct van de pindaolie die hij produceerde. Als de naam Kellogg je bekend voorkomt, dat klopt. Kellogg bedacht ook de cornflakes.
Pindakaas en kaas?
De naam pindakaas zet ons op het verkeerde been. Kaas zit er namelijk helemaal niet in. In andere landen heet het product ‘pindaboter‘, denk maar aan het Engelse 'peanut butter'. Omdat in Nederland de aanduiding ‘boter’ was gereserveerd voor echte roomboter moest iets anders worden bedacht. Er werd gekozen voor pindakaas. Een ingewikkelde geschiedenis, maar gelukkig smaakt de pindakaas er niet minder om.
Wat zit er in?
In de winkel kom je allerlei soorten pindakaas tegen. Sommige zijn zoeter of smeuïger dan andere. Soms kom je stukjes noot tegen. Het geeft duidelijk aan dat er verschillende recepten voor pindakaas worden gehanteerd. En helemaal zeker van die ingrediënten ben je nooit, dehalve natuurlijk als je het zelf gaat maken. Dan blijkt ook hoe eenvoudig het is.
Zelf pindakaas maken
Hoeveel pindakaas je wil maken is natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid pinda’s die je hebt én de grootte van de potjes. Laten we uitgaan van een hoeveelheid van ongeveer 250 gram. Hier zie je de belangrijkste ingrediënten voor een heerlijke basispindakaas:
- 250 gram pinda’s
- Naar smaak zout en misschien wat honing
- Een paar eetlepels notenolie, zoals amandelolie, walnootolie of pindaolie (arachideolie)
Een simpel lijstje, maar hiermee gaat het prima lukken. Noten, waaronder pinda’s, zijn erg gezond en zitten vol met vitamines, mineralen en onverzadigde omega-9 vetten. Prima voor hart en bloedvaten en bovendien zorgen de omega-vetten voor een lager cholesterolgehalte. Kortom, lekker én gezond.
Hulpmiddelen heb je ook nodig:
- Een blender om de pinda’s goed klein te kunnen malen
- Een potje, waar je de pindakaas in kunt doen
Het karwei begint
Doe de pinda’s en twee of drie eetlepels olie in de blender. Mix alles tot een glad mengsel. Dat kan even duren, dus houdt in de gaten of de blender niet te heet wordt. In dat geval, gewoon even een pauze inlassen en dan weer doorgaan.
Nu proef je even. Is het mengsel niet smeuïg genoeg, dan voeg je nog wat olie toe. Je kunt naar smaak wat zout toevoegen. In de fabriekspindakaas zit vaak ook heel wat ongezonde suiker. Suiker toevoegen is niet echt nodig. Maar ja, smaken verschillen.
Een extraatje?
Heb je nog wat toegevoegd, dan zet je de blender nog even aan om alles goed te mengen. Een wat ‘knapperige’ pindakaas krijg je door wat stukjes noot toe te voegen. Je kunt hiervoor op het eind nog wat pinda’s aan het mengel toevoegen en de blender nog even aan het werk zetten. Het mengsel doe je in het potje en je hebt een heerlijke zelfgemaakte pindakaas.
Categorie
Reviews
Waardering:
Waardering:
Ziet er goed uit,ik ga het zelf maken bedank
Gereviewd door B.Eicher op 07-12-2016
Dankjewel voor deze reminder wat een goed iedee, alleen heb ik altijd geleerd dat pindas geen noten zijn, ze schijnen ook minder gezond . Noten groeien boven de grond en pindas in de grond
Gereviewd door Carmen op 07-12-2016