Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Zelf ijs maken

Zelf ijs maken

waardeer

Onderwerp: homemade | 02 september 2022

Zelf ijs maken

Zelf ijs maken is lang niet zo moeilijk als je denkt. Het is overigens wel zo dat het zelf ijs maken met een ijsmachine makkelijker is, dan het maken van ijs zonder machine. Maar ook dat laatste is goed te doen. Aangezien er voor het maken van ijs met een machine volop recepten te vinden zijn, hier een keer een recept voor het maken van ijs zonder machine.

Houd er wel rekening mee dat dit een tijdrovend klusje is. Heb je het vaker gedaan, wordt het zeker makkelijker. Het resultaat is hoe dan ook heel erg lekker. Je krijgt hier van ons een basisrecept voor yoghurt roomijs. Je kunt uiteraard naar hartenlust experimenteren met extra ingrediënten om een andere smaak te creëren.

Ingrediënten

  • 250 milliliter slagroom
  • 200 milliliter volle yoghurt
  • een zakje vanillesuiker
  • 80 gram poedersuiker

Welk gereedschap heb je nodig bij zelf ijs maken?

  • 2 x een grote kom
  • een diepvriesdoos met deksel
  • een mixer
  • een mes, een vork en eventueel een staafmixer

Aan het werk om zelf ijs te maken

Om te beginnen zorg je ervoor dat je kom goed schoon en vetvrij is. Dat werkt het meest prettig en zorgt voor het beste resultaat bij het zelf ijs maken. Is je kom schoon? Dan doe je de suiker, de vanillesuiker en de yoghurt in je kom. Met de mixer meng je het geheel goed door elkaar. Het is belangrijk dat de suiker helemaal is opgenomen door de rest van de massa. Je mag dus geen suiker meer zien en het mengsel moet egaal glad zijn.

Nu ga je in de andere kom je slagroom kloppen. De slagroom mag bij het zelf ijs maken niet te stijf geklopt worden, dan smaakt je ijs straks namelijk minder goed. Je klopt de slagroom ‘lobbig’, wat betekent dat je slagroom luchtig en romig is met zachte pieken. Neem hier even de tijd voor, want de slagroom vormt een belangrijk deel van de basis van je ijs.

Vervolgens ga je de slagroom en je yoghurtmengsel bij elkaar voegen. Doe dit om te beginnen voorzichtig en voeg de slagroom beetje voor beetje toe. Steeds goed door elkaar roeren zodat het een zacht en luchtig geheel wordt. Mocht je ervoor kiezen om een extra smaak of ingrediënt toe te voegen, dan doe je dat ook nu. Bijvoorbeeld je stukjes favoriete chocola of fruit. Als je alles met de hand goed door elkaar hebt geroerd, kun je het mengsel nog heel even op de laagste stand mixen, maar dat is niet persé nodig.

De vriezer in

Nu alles goed door elkaar is gemengd, gaat het echte ijs maken eigenlijk pas beginnen. Je doet het mengsel in de diepvriesdoos en zet het in de vriezer. Na een half uur haal je het ijs eruit en je mengt het als het ware weer helemaal goed door met een vork. Dit zorgt ervoor dat er geen grove ijskristallen ontstaan. Grote ijskristallen wil je niet in je ijs, want deze maken je ijs een stuk minder smaakvol. Heb je alles weer goed door elkaar geprakt, zet je je ijs weer terug in de vriezer.

Deze stap herhaal je ieder half uur. Zo maak je de grote ijskristallen steeds weer stuk en wordt je ijs steeds harder van structuur. Het is dus van belang dat je voorlopig in de buurt bent en je de tijd hebt om dit te blijven doen. Denk niet `dat doe ik over een paar uur wel´ want dan lukt het je niet meer. Voor deze laatste stap kun je misschien het beste maar een dag uittrekken. Is je ijs eerder klaar, dan is dat mooi meegenomen en kun je zelfs vast een ijsje nemen.

Maar het is jammer van alle energie en moeite om deze laatste stap niet serieus te nemen. Het steeds maar weer doorroeren zorgt namelijk voor de lekkerste ijssmaak.

Zelf ijs maken met de ijsmachine

Het grootste voordeel van zelf ijs maken met behulp van een ijsmachine is natuurlijk dat het je een heleboel tijd en werk neemt. In grote lijnen zal het voorbereidende werk ongeveer hetzelfde zijn. Hier valt dus niet veel tijdswinst te behalen. Maar op het moment dat jouw ijsmengsel klaar is, gaat het wanneer je met een ijsmachine werkt natuurlijk heerlijk de machine in.

De machine doet voor jou dan het werk en zorgt ervoor dat er geen grote ijskristallen ontstaan. Per machine kan het best wat verschillen, maar waarschijnlijk is jouw ijsje dan binnen het uur wel klaar. De vraag is misschien hoe vaak je zelf ijs denkt te gaan maken. Wordt het een echte hobby, dan is een ijsmachine nog niet zo´n gek idee.

Tags

Categorie

Reviews

Je plaats een waardering over

Zelf ijs maken

ster ster ster ster ster