Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Droge worst

Droge worst

54321 (2) waardeer

Onderwerp: varken-in-een-dag | 03 september 2021

Droge worst

Naast Haagsche ham is dit één van mijn favorieten. Kruidnagel zorgt voor een heerlijke smaak, maar je kunt ook salami of chorizo maken.

Ingrediënten

  • 40 gram zout
  • 10 gram kruidnagel
  • 25 gram peper
  • 40 gram mix voor varkensvlees
  • 1.5 kilo varkensschouder
  • 500 gram buikspek
  • 1 fles azijn
  • 1 kant-en-klare salami

Voorbereidingen voor droge worst

Haal de varkensdarmen voor de droge worst uit het zout en doe ze in een bak met water. Spoel de darmen goed af met water en zorg ook dat je de binnenkant van de darmen voor de droge worst uitspoelt. Het makkelijkste om dit te doen is de darm om de kraan te doen en de kraan aan te zetten.  

Vlees voorbereiden voor droge worst

Snijdt het vlees voor de droge worst in dobbelsteentjes en zorg ervoor dat het buikvet goed koud is. Als het buikvet niet goed koud is kan het "smelten" in de gehaktmolen waardoor het vlees niet goed maalt. Meng de kruiden, peper en zout door het vleesmengsel voor de droge worst. 

Vlees voor worst

Vullen van de droge worst

Rijg de darmen aan het worstenvulpijpje en knoop het uiteinde van de darm dicht met een slagersknoop. Zorg ervoor dat je het uiteinde van de darm alvast vult met het vleesmengsel zodat er geen lucht in de darm blijft zitten. Voor een slagersknoop knoop je de darm dicht met een platte knoop met slagertouw op 1 cm van het uiteinde van de darm. Klap het uiteinde van de darm terug over de knoop en leg hierover een nieuwe platte knoop. Doe de vleesmix in de vulbus en vul de darmen met het vleesmengsel voor de droge worst.

Verse droge worst

Drogen van de droge worst

Drenk een theedoek in de azijn en wrijf hiermee de witte schimmel van de kant-en-klare salami. Veeg vervolgens met de azijndoek over de verse droge worst om de juiste schimmels over te brengen op de worsten. Laat de worsten een paar dagen drogen. Afhankelijk van de droogruimte duurt dit drie dagen tot een week. De droge worst is klaar als deze hard aanvoelt, hoe harder de worst hoe droger hij is. 

LET OP: de droge worst is gemaakt van rauw varkensvlees welke niet gekookt is, door toevoeging van zout zal het vlees normaliter conserveren en geschikt maken voor consumptie. Let tijdens het drogen van de worst echter goed op eventuele rotting van het vlees. 

Categorie

Reviews

Waardering: 54321

Goed uitgelecht

Gereviewd door Walter Criel op 13-12-2016

Waardering: 54321

Zeker mooi om te doen maar ik zou het niet met gewone zout doen maar met Nitrietzout dit is wel veel veiliger en beter resultaat

Gereviewd door Willem op 10-08-2015

Je plaats een waardering over

Droge worst

ster ster ster ster ster