Elandworst uit zweden

Elandworst uit zweden

Afgelopen najaar (november 2013) zijn we met Goed boeren in de Stad meegeweest met een jacht in Zweden. Naast de jacht hebben we ook veel verschillende gerechten gemaakt van eland. 

Voorbereiden van elandworst

Snijd het elandvlees en de reuzel in blokjes van circa 3cm. Zorg er voor dat het elandvlees nog een klein beetje bevroren is, de reuzel dient nog matig bevroren te zijn bij het snijden. Het elandvlees en reuzel dienen nog bevroren te zijn omdat het vlees anders te papperig is om fijn te malen in de gehaktmolen.

Je kunt er voor kiezen om het elandvlees en de reuzel twee keer door de gehaktmolen te halen als je fijne elandworst lekkerder vindt. Een goede manier om het elandvlees koud te houden tijdens het malen is om de onderdelen van de gehaktmolen in de vriezer te leggen voor je hem gaat gebruiken.

Spoelen van de darmen voor elandworst

Haal de varkensdarmen voor de elandworst uit de verpakking en leg ze in een kom met water. Spoel de darmen vervolgens goed uit met water en ze laat in de kom met water weken.

Kruiden van de elandworst

Strooi het zout over het fijngemalen elandvlees en reuzel en mix het er goed door, eventueel kan je het elandvlees nog een keer door de gehaktmolen halen om het zout er goed door te mengen. Let hierbij wel op of het vlees niet te zacht is geworden om door de gehaktmolen te halen.

Doe vervolgens het elandvlees (met reuzel), water en de kruiden in een grote kom en mix goed door elkaar totdat een mooi gebonden mengsel van elandvlees en kruiden is ontstaan. Naast het mixen met de hand is het mogelijk om alle ingrediënten op lage snelheid met de deeghaak van de Kitchenaid te mixen.

Vullen van de elandworst

Installeer de vulpijp op de gehaktmolen en schuif een deel van de schoongespoelde varkensdarm hier om heen, minimaal 1 meter. Indien je nog niet zoveel ervaring hebt met worsten draaien is het aan te bevelen om de eerste keer met een handmatige gehaktmolen te werken. Draai het gekruide elandvlees in de gehaktmolen zodat de vulpijp helemaal gevuld is, maar nog niet uit de vulpijp komt.

Knoop de varkensdarm dicht en schuif deze aan zodat er geen lucht meer in zit. Zet de gehaktmolen aan en zorg dat de varkensdarm gelijkmatig gevuld wordt met elandworst. Als de varkensdarm bijna helemaal is gevuld met elandworst haal je het restant van de varkensdarm van de vulpijp en leg je wederom een knoop. Draai vervolgens ‘knopen’ in de elandworst om hem te verdelen in kleine worsten die je kunt bakken.

Bakken van de elandworst

Laat de gedraaide elandworst minimaal een uur rusten alvorens hem te bakken, op deze manier kunnen de kruiden goed in het vlees trekken. Bak de elandworst op matig vuur gedurende 10 minuten op matig vuur, uiteraard kan je de elandworsten ook op de BBQ braden.

Eet smakelijk!

Geef uw mening
ster ster ster ster ster