Grillworst

Grillworst

Grillworst stond al een tijdje om mijn lijstje om te maken. Grillworst is niks anders van een gekookte worst die daarna nog wordt gegrild.  

Voorbereiden grillworst

Maal het vlees door de gehaktmolen tot een structuur van drie tot vijf mm (afhankelijk van je persoonlijke voorkeur). Voeg het zout en de grillworst kruiden toe. Je kan gebruik maken van kant en klare grillworst kruiden, maar je kan de grilworst kruiden ook zelf samenstellen. Wat ik op internet heb gelezen bestaan grillworst kruiden meestal uit peper, folie, gember, kardemon, uienpoeder en mosterd. 

Vullen van de grillworst

Het "deeg" van de grillworst worden in speciale grillworst darmen (nylon darmen) gespoten. Deze darmen zijn "potdicht" waardoor er niets door de darmen naar binnen of buiten kan. Vul de darmen met de vleesmix. Bij mij kon één kilo in één darm. Let op dat de worst in een pan en in de oven past. Bij mij paste grillworst in de weckketel en in de oven. Knoop het einde van de worst dicht met een slagerstouw.

Na het afstoppen van de worst moet de worst eerst een aantal uren in de ijskast voor goede doorkleuring van het vlees.

Koken van de grillworst

Nadat de worst een aantal uren in de ijskast heeft gelegen is het tijd om de worst te gaan koken. De worsten zijn gaar als de kerntemperatuur, dit is de temperatuur in het hart van de worst, de 74 graden heeft bereikt. Je kan dit natuurlijk gewoon in een pan doen, maar mekkelijker is als je hier een weckketel voor gebruikt. 

Meteen na het garen moeten de worsten zo snel mogelijk worden afgekoeld. Het snelle afkoelen is belangrijk om de houdbaarheid van de worst te verbeteren.

Grillen van de grillworst

Wanneer de grillworst een kerntemperatuur heeft van 2 tot 4 graden kan het grillen beginnen. Verwijder de darm van de grillworst en smeer de worst in met de barbecuekruiden. Bak de grilworst nog zo'n tien minuten op 200 graden. 

Eet smakelijk!

Reviews

54321

Algemene beoordeling: 5.00

Geef uw mening
ster ster ster ster ster
Wilco schreef op 03 January 2017

Opgeslagen en ga hem binnenkort maken!

Coen schreef op 28 September 2016

Bedankt voor het recept en de duidelijke uitleg.