Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Zelf rookworst maken

Zelf rookworst maken

54321 (1) waardeer

Onderwerp: varken-in-een-dag | 03 september 2021

Zelf rookworst maken

In de huidige maatschappij draai je de hand nergens meer voor om. Er zijn allerlei materialen om zelf je vlees, vis, kaas en groenten te roken. Maar je kunt zelfs nog verder gaan door zelf rookworst maken en deze te roken. Moeilijk is het niet, je hebt er echter wel geschikte apparatuur voor nodig, zoals een gehaktmolen/keukenmachine met een bijpassende vulhoorn.

Ingrediënten

 • Varkensdarmen
 • Mager varkensvlees (ongeveer 60%)
 • Vet buikspek (ongeveer 40%)
 • Broodkruim of paneermeel
 • Salie
 • Zout (nitrietpekelzout)
 • peper
 • Rietsuiker
 • Koriander
 • Nootmuskaat
 • Foelie
 • Kardemon

Zelf rookworst maken, wel of niet pekelen?

Je kunt het varkensvlees en het buikspek van tevoren pekelen. Gebruik hiervoor het zout, peper, rietsuiker, salie, koriander, nootmuskaat, foelie en het kardemon. Wrijf het mengsel goed in het vlees en laat het pekelmengsel een aantal uren goed in het vlees trekken. Zo krijgt het vlees een heerlijke smaak. Je hoeft echter het vlees niet van te voren te pekelen. Je kunt de kruiden ook toevoegen in de keukenmachine en het op die manier door het vlees mengen.

Volgorde van de te doorlopen stappen om voor het zelf rookworst maken

Voor een goed resultaat en de juiste smaak kun je het beste een bepaald schema volgen. Voor de beste smaak kun je het vlees eerst pekelen en daarna in de koelkast ijskoud laten worden. Begin dan ook met het maken van de kruidenmix. Als het vlees gepekeld is, dan moet dit toch een aantal uur intrekken. In die tijd kun je er voor zorgen dat de varkensdarmen gebruiksklaar worden gemaakt. Leg de varkensdarmen voor enkele uren in een pan met water, zodat deze kunnen ontzouten.

Rookworst roken

Na een uurtje of drie kun je de varkensdarmen uit het water halen en laten uitlekken. Je kunt nu het gepekelde vlees en het gerookte spek in kleine stukjes snijden en deze in de gehaktmolen doen. Maak de broodkruim nat en doe deze bij het vlees in de gehaktmolen. De vochtige broodkruim zorgt er voor dat het vlees niet droog zal worden. Heb je het vlees van tevoren niet gepekeld dan kun je op dit moment de kruiden toevoegen. Maal nu het vlees totdat het een puree is.

Je kunt de vulhoorn aan de gehaktmolen bevestigen en daarover heen de varkensdarm schuiven. Vul de varkensdarm met het vleesmengsel en knoop de uiteinden aan elkaar. Als dat gedaan is moet het de worst eerst een uur drogen voordat je hem kunt roken. Na het roken moet je de worst ongeveer twee uur laten wellen in warm water, want dan pas worden ze gaar van binnen. Daarna is de worst klaar voor consumptie.

Manier van roken bij het zelf rookworst maken

Rookworst kun je op twee manieren roken. Je kunt er voor kiezen om de worst koud te roken op een temperatuur tussen de 15 - 25 °C, maar je kunt een rookworst ook heel goed warm roken. De meeste geschikte temperatuur bij warm roken is 80 °C, de interne temperatuur moet dan rond de 65 °C liggen.

Rookworsten zijn over het algemeen klaar binnen een klein kwartiertje. Als je koud rookt moet je voor het roken toch wel een aantal uren tot een halve dag uittrekken.

Variaties rookworst

Je kunt allerlei variaties aanbrengen in rookworsten. Zo kun je de hoeveelheid varkensvlees verminderen, het buikspek vervangen door rugspek en de verminderde hoeveelheid aanvullen met rundvlees. Gebruik een houtsoort van kwaliteit, zoals Hickory of hout van whiskyvaten. Je kunt aan het rookmot ook jeneverbessen en ui toevoegen, die geeft een extra smaakdimensie.  Zoals je kunt lezen zijn er veel mogelijkheden om zelf rookworst maken. 

Veel succes bij het zelf rookworst maken

Reviews

Waardering: 54321

Lijkt me een heel leuk recept maar er staan helemaal geen hoeveel heden bij dat zou toch wel handig zijn.

Gereviewd door Jac van Langen op 26-11-2015

Je plaats een waardering over

Zelf rookworst maken

ster ster ster ster ster