Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Bosaardbei

Bosaardbei

leestijd: in ongeveer 2 minuten
Onderwerp: wildplukken | 20 augustus 2021

Aardbeien zijn heerlijke, zoete en sappige vruchten. Ze zijn los te eten, of verwerkt in allerlei heerlijke gerechten. Deze zo populaire vruchten, die we allemaal kennen, zijn afkomstig van gecultiveerde planten. Er zijn allerlei verschillende rassen ontwikkeld, verschillend in smaak, grootte of bewaartijd. Naast de cultuurrassen kennen we ook de wilde, in de natuur voorkomende variant: de bosaardbei. Deze bestaat in twee soorten: de bosaardbei (ook wel kleine bosaardbei genoemd, Fragaria vesca) en de grote bosaardbei (Fragaria moschata)

Gratis wildplukken kalender

Een duidelijk overzicht wat je per maand kunt wildplukken. Bekijk onze wildplukken kalender

Oorspronkelijk komt de bosaardbei uit Midden-Europa en werd daarvandaan uiteindelijk over Europa verspreid. Voor mensen in vroeger tijden was voedsel, dat je in de natuur kon verzamelen, een belangrijk onderdeel van de voedselvoorraad. De smakelijke vruchtjes van de bosaardbei werden dan ook graag geplukt en gegeten. Tot in de 17e en 18e eeuw aardbeirassen uit Amerika hier werden geïmporteerd, werd de grote bosaardbei voor consumptiedoeleinden geteeld.

Gebruik van de bosaardbei

De bosaardbei heeft een muskusachtige geur en een zoete, aromatische smaak. Het is heel goed te begrijpen, dat de vrucht tot de 17e eeuw werd geteeld voor consumptie. Hoewel de vruchten van de gecultiveerde aardbeiplanten groter, smakelijker en zoeter zijn, zijn de kleine vruchtjes van de bosaardbei niet te versmaden. Bosaardbeien zijn bijvoorbeeld te gebruiken in fruitcocktails of op gebak. Gebruik liefst vruchtjes van geteelde planten. De bosaardbei doet het prima in de tuin, dan heb je ze bij de hand.

Vindplaats van de bosaardbei

De bosaardbei was in Nederland in het wild veel te vinden, maar is de laatste jaren onder druk komen te staan. Reden, om de plant op de nemen op de Nederlandse Rode lijst van Planten. Planten op deze lijst zijn in Nederland zeldzamer geworden en komen minder voor. Toch is de plant nog te vinden in loofbossen, vaak op buitenplaatsen. Verwar de bosaardbei niet met de schijnaardbei. De bosaardbei heeft witte bloemblaadjes, de schijnaardbei heeft gele bloemblaadjes. Hoewel de schijnaardbei ook rode, op aardbeien lijkende vruchtjes krijgt, zijn deze niet sappig en hebben nagenoeg geen smaak.

Genoemd in dit artikel