Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Bosbessen

Bosbessen

leestijd: in ongeveer 2 minuten
Onderwerp: wildplukken | 12 september 2021

Bosbessen zijn heerlijke en gezonde vruchten. In Nederland komen verschillende soorten voor, waarvan de blauwe bosbessen wel de bekendste is. De blauwe bosbessen zijn lid van de heifamilie. De plant wordt meestal tussen de 15 en 60 centimeter hoog.

Gratis wildplukken kalender

Een duidelijk overzicht wat je per maand kunt wildplukken. Bekijk onze wildplukken kalender

Bosbessen maken al lange tijd deel uit van het voedselpakket. Al in de prehistorie, toen de mensen afhankelijk waren van de jacht en hetgeen de plantenwereld opbracht, werden noten, blaadjes en vruchten verzameld. Op de heidevelden, die in ons deel van Europa voorkwamen, groeiden de blauwe bosbessen. De lage plantjes waren gemakkelijk toegankelijk en de bessen konden dus eenvoudig worden geplukt, verzameld en gegeten.

Zelf bosbessen kweken

en bosbessenstruik kun je prima in je eigen tuin kweken. Zorg ervoor, dat de bodem niet teveel kalk bevat, daar houdt de plant niet van. Een wat vochtige, zure grond voldoet beter. Tussen april en juni komt de plant in bloei, heel soms zie je in de herfst een tweede bloei in de plant komen. De bosbes bestuift zichzelf, maar krijgt ook hulp van wespen en hommels. Kort na de uitbloei ontstaan er blauwe tot blauwzwarte bessen.

Gebruik van bosbessen

De bosbes bevat een hoog gehalte aan vitamine-C. Daarnaast bevatten de vruchtjes een flink aantal antioxidanten. Bosbessen zijn dus niet alleen smakelijk, maar ook erg gezond. De vruchtjes laten zich ook prima verwerken tot jam. Houdt er wel rekening mee, dat de toegevoegde suiker in de jam de gezonde eigenschappen van de vruchtjes niet ten goede komt. Bosbessen kun je ook in de yoghurt doen of in fruitsalades. Ze zijn daarnaast ook heerlijk om gewoon uit de hand te eten.

Vindplaats van bosbessen

Bosbessen zijn in het wild te vinden op veengronden, heidevelden en open bossen. Dat kunnen zowel loof- als naaldbossen zijn. De bomen moeten niet te dicht staan, zodat er voldoende licht bij de plant komt. Op kalkhoudende grond zul je de bosbessenplant tevergeefs zoeken. Wil je liever zelf niet op zoek en heb je ze niet in je tuin, dan kun je de bessen gelukkig ook in de winkel kopen. 

Genoemd in dit artikel