Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Bramen

Bramen

leestijd: in ongeveer 2 minuten
Onderwerp: wildplukken | 20 augustus 2021

Bramen zijn heerlijke vruchten, uit het plantengeslacht Rubus, waar onder andere ook de framboos toe behoort. Wilde soorten groeien in stekelige struiken langs veel bosranden, waardoor bijna iedereen in bosrijke streken wel eens kennis heeft gemaakt met de heerlijke braam. Kinderen vinden het erg leuk om ze te plukken.

Gratis wildplukken kalender

Een duidelijk overzicht wat je per maand kunt wildplukken. Bekijk onze wildplukken kalender

Geschiedenis van bramen

Braamstruiken zijn in heel Europa langs bosranden te vinden. Dat is niet alleen tegenwoordig zo, ook in prehistorische tijden wist de mens de heerlijke vrucht te waarderen als welkome aanvulling op het menu.

Bramen zijn populaire vruchten

Tegenwoordig bestaan er, ook door allerlei kruisingen van variëteiten, vele verschillende soorten bramen. Oorspronkelijke bramen groeien aan braamstruiken waaraan stekels zitten. De stekel beschermt de struik tegen allerlei grazende dieren, maar mensen vinden stekels nu eenmaal niet prettig. Er zijn daarom ook braamvariëteiten ontwikkeld die aan doornloze struiken groeien. Deze soorten bramen zijn ook heel geschikt om in de eigen tuin te zetten.

Gebruik van bramen

Rijpe bramen hebben een diepblauwe, bijna zwarte kleur en heeft dan een heerlijk, zoete smaak. Bramen zijn dankzij deze smaak uitstekend los te eten, maar ook toe te passen in vruchten-cocktails, op en in bramentaarten of in jam. Uitgeperste bramen leveren lekker sap op, dat voor limonade of bramenijs gebruikt kan worden.

Waar kun je bramen vinden?

Zoals al aangegeven, bramen groeien langs veel bosranden. Op het eind van de zomer en in de vroege herfst zitten de struiken vol met de zwarte, rijpe vruchten. Wel even oppassen met plukken, want de wilde varianten groeien aan struiken die vol zitten met vervelende doorns. De bramen groeien op de tweejarige stengels. Wie een bramenstruik in de eigen tuin heeft staan, heeft natuurlijk een vindplaats van bramen bij de hand.

Gezondheid

Over het algemeen is fruit gezond. Toch is voorzichtigheid in sommige gevallen geboden. Soms zijn ook bramenstruiken vlak bij bosranden bij drukke wegen te vinden. Het eten van deze bramen zijn minder aan te raden, omdat er lood uit uitlaatgassen in terecht gekomen kan zijn. Het is daarnaast altijd aan te raden om bramen van wilde struiken goed te wassen.

Categorie

Genoemd in dit artikel