Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Daslook (wilde knoflook)

Daslook (wilde knoflook)

leestijd: in 2 minuten
Onderwerp: wildplukken | 12 september 2021

"Eet prei in maart en daslook in mei, dan is men het hele jaar doktervrij." Deze volkswijsheid geeft je al een aardige indicatie van over welk gewas soort het hier gaat, de lookfamilie. Neefjes zijn knoflook, bieslook, ui en voorjaarsui. Daslook, ook bekend onder namen als: borslook, uienbloem, woutknooplook of wilde knoflook. Een andere naam, die te maken heeft met een oud (bij)geloof, is berelook, omdat men dacht dat dit de eerste plant was waar beren, na hun winterslaap, naar op zoek gingen om te eten.

Gratis wildplukken kalender

Een duidelijk overzicht wat je per maand kunt wildplukken. Bekijk onze wildplukken kalender

Geschiedenis en feiten van daslook (wilde knoflook)

Deze looksoort is al oud, al begin zeventiende eeuw werd het beschreven in het Cruydeboeck van de Vlaming Dodonaeus. De plant is in Nederland en België niet erg bekend meer en hoewel hij beschermd is en dus niet uitgegraven of geplukt mag worden, is hij toch redelijk gemakkelijk te vinden in bosrijke en schaduwrijke gebieden. Het mag interessant lijken toch zelf op zoek te gaan naar daslook maar weet dat het verdacht veel lijkt op het simpele lelietje-van-dalen wat helaas heel giftig is. Daslook wordt nog vaak gevonden en gebruikt in de landen om ons heen, met name in Oost Europa. De plant bloeit vanaf april tot eind juni, een enkele keer tot in juli toe.

Gebruik van wilde knoflook

Net als veel lookgewassen is het heel geschikt als ingrediënt in eten; als smaakmaker of smaakversterker in soepen en salades. Als je daslook rauw wil verwerken in salades zorg er dan voor dat de plant nog niet gebloeid heeft. Qua geur en smaak komt het heel erg overeen met dat van een, knoflook-en/of ui. Het wordt om die reden ook vaak in tuinen gebruikt om katten te weren, die zouden de geur niet op prijs stellen. Het is een goede toevoeging aan bijvoorbeeld geitenkaas, je kunt er pesto meemaken, mits het ‘aanbod’ van daslookbloemen groot genoeg is ook honing van gemaakt die als specialiteit over de toonbank gaat.

Heilzaam

Buiten de keuken wordt het veelal gebruikt om zijn heilzame werkingen. Van oudsher wordt het gewas gezien als geneesmiddel voor wormen, aderverkalking en om darmklachten tegen te gaan door de verlichting die het brengt bij een opgeblazen gevoel en het bevordert de stoelgang. Verder is het te gebruiken als zuiveringskuur, helpt het tegen chronische huidziekten en bestrijdt het hoge bloeddruk.

Waar Kun je daslook (wilde knoflook) vinden?

Zoals beschreven is het weliswaar in het wild te vinden maar ten eerste is de plant beschermd en ten tweede bestaat de kans op ongelukkige verwisselingen. Al is dit niet heel moeilijk te voorkomen als je simpelweg aan beide planten ruikt. De knoflook geur verraad de daslook. Je kunt de plant in Nederland eigenlijk niet echt in de winkel kopen en vers gebruiken. Wel kun je zowel de gedroogde versie als de daslook bevattende capsules kopen via natuurwinkels en online.

Genoemd in dit artikel