Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Eikels

Eikels

leestijd: in 2 minuten
Onderwerp: wildplukken | 20 augustus 2021

De eik, of eikenboom, is een loofboom waarvan de vruchten/noten eikels worden genoemd. De botanische naam van deze bomenfamilie is quercus. Er bestaan verschillende rassen, in Nederland is de zomereik de meest voorkomende, hoewel andere rassen, zoals de Amerikaanse eik, ook veelvuldig in Nederland voorkomen. De eikenboom is een machtige verschijning, mede hierdoor is de eik door de eeuwen heen vaak een plaats geweest voor verering van de goden of samenkomst ter gelegenheid van bijzondere gebeurtenissen. Zoals gezegd worden de vruchten van de eikenboom eikels genoemd, eikels zijn noten met één of twee zaden. Na de bloei groeit het vruchtbeginsel van de bloemen uit tot de eikels. Het steeltje en vruchtbeginsel van de bloem verharden tot een soort kapje, dit is het bekende hoedje die je vaak nog aan eikels ziet zitten.

Gratis wildplukken kalender

Een duidelijk overzicht wat je per maand kunt wildplukken. Bekijk onze wildplukken kalender

Eikels zijn een belangrijke bron van voedsel voor verschillende dieren die in het bos leven. Muizen, eekhoorns, vogels of zwijnen eten er graag van, eekhoorn leggen bijvoorbeeld een voorraad aan van de eikels om de winter te overleven. Daarnaast Eikels zijn veel gebruikt voor het wintervoer van varkens. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden eikels ook wel gebruikt als aanvulling van het voedselpakket, of om een surrogaatkoffie van te maken. Heel lekker was het niet, bovendien zitten er voor de mens giftige tannines in, die maag en darmen irriteren

Gebruik van eikels

Voor sommige dieren zijn eikels een aanvulling op het voedselpakket. Voor mensen, maar ook voor schapen, runderen of paarden, zijn eikels giftig. Niet eten, dus. Toch kun je eikels voor allerlei dingen nog prima gebruiken. Kinderen vinden het prachtig om met eikels poppetjes te maken. Met behulp van prikkertjes of lucifers kun je de eikels aan elkaar koppelen. Handig, dat het kapje van de eikel meteen als een soort hoedje of haardracht kan fungeren. Het kapje kun je ook los gebruiken om op te fluiten.

Vindplaats van eikels

Eikels vind je, het zal je niet verbazen, onder een eikenboom. In veel tuinen, parken en natuurbossen zijn veel eikenbomen te vinden. Vooral het inlandse exemplaar, de zomereik, levert een flinke vracht eikels op. Langs wegen vind je vaak Amerikaanse eiken. Deze leveren minder eikels op, en dat is voor het passerende verkeer in de herfst wel zo prettig. 

Categorie

Genoemd in dit artikel