Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Hazelnoten

Hazelnoten

leestijd: in 2 minuten
Onderwerp: wildplukken | 20 augustus 2021

Hazelnoten zijn lekker en gezond. Noten kun je eten bij de borrel, maar worden daarnaast in veel voedingsmiddelen toegepast. Het leuke van hazelnoten is, in tegenstelling tot veel andere noten, dat ze gewoon in bossen te vinden zijn. Uiteraard kunnen hazelaars ook in de eigen tuin gezet worden om zelf hazelnoten te kweken. 

Gratis wildplukken kalender

Een duidelijk overzicht wat je per maand kunt wildplukken. Bekijk onze wildplukken kalender

Een hazelnoot is een 'echte noot' en wordt botanisch gerekend onder de droge vruchten. Deze hebben bijna altijd één zaad, waarvan het houtachtige omhulsel erg hard wordt als de vrucht rijp is. Om de hazelnoot te kunnen eten, moet die harde schil dus eerst overwonnen worden, tegenwoordig gebruiken we daarvoor een notenkraker, in vroeger tijden brachten stenen uitkomst.

Geschiedenis van hazelnoten

Hazelnoten zijn in de herfst in de bossen te vinden. Dat wisten onze verre voorouders ook al. In prehistorische tijden werden noten en zaden door de mensen verzameld en als belangrijk bestanddeel van de voeding gebruikt. Eén van de verzamelde noten was de hazelnoot.Hazelnoten zijn droge vruchten en kunnen daardoor lang worden bewaard. Voor de prehistorische mens vormde de hazelnoot daardoor een belangrijk onderdeel van de wintervoorraad, dus voor de voeding in de winter en het vroege voorjaar. Sinds die tijd is de hazelnoot op het menu blijven staan.

Gebruik van hazelnoten

Hazelnoten zijn heerlijk om los te eten. Daarnaast worden hazelnoten veel verwerkt in allerlei voedingsmiddelen. Vooral de combinatie met chocolade wordt zeer gewaardeerd. Denk bijvoorbeeld maar aan chocoladerepen waarin hazelnoten zijn verwerkt of chocoladepasta. Ook in andere zoete gerechten, zoals taart, komen de hazelnoten prima tot zijn recht. In vegetarische gerechten worden noten, waaronder ook hazelnoten, veelal gebruikt in plaats van vlees. Hazelnoten bevatten zeer veel voedingsstoffen, 100 gr. hazelnoten bevat bijvoorbeeld 667 kcal aan energiewaarde.

Waar kun je hazelnoten vinden?

Er zijn twee verschillende soorten hazelnoten, hazelnoten van hazelaars en hazelnoten van de hazelnotenboom. De hazelnoot boom is een echte (hoge) boom die veelal in bossen te vinden is en de hazelaar is een (grote) struik, welke te herkennen is aan het feit dat hij meerstammig is. Over het algemeen zijn de hazelnoten van de hazelaar iets groter dan de hazelnoten van de hazelnotenboom. De ‘vrucht’ van de hazelnootboom waarin de hazelnoten groeien bevat meer noten dan de vrucht van de hazelaar, ook hebben de hazelnoten van de hazelnotenboom een hardere schaal.
Zowel de hazelnootboom als de hazelaar is veelvuldig te vinden in de bossen, in parken zul je echter sneller een hazelaar tegenkomen. Hazelaars doen het eveneens uitstekend in eigen tuin.

Kapers op de kust

Niet alleen mensen vinden hazelnoten erg lekker. Ook knaagdieren zijn er verzot op. Een hazelnootomhulsel met een gaatje, maar verder helemaal leeg, duidt op muizen. Maar ook eekhoorntjes gebruiken de hazelnoot graag als onderdeel van de wintervoorraad. Wie in de herfst zoekt naar hazelnoten, doet er goed aan niet al te lang te wachten!

Genoemd in dit artikel