Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Kelp

Kelp

leestijd: in 2 minuten
Onderwerp: wildplukken | 20 augustus 2021

Een zeewaterplant, kun je zonder? Wil je zonder? Wij kennen het zelfs beter als zeewier, wat op zich beter opgesplitst kan worden als aanduiding voor verschillende soorten algen die in de zee voorkomen. Het is een zeer snel groeiende plant die bijna 40 cm per dag groeit. Als je dus een volledig ‘bos’ rooit, is dat binnen tien dagen weer helemaal teruggegroeid.

Gratis wildplukken kalender

Een duidelijk overzicht wat je per maand kunt wildplukken. Bekijk onze wildplukken kalender

Gebruik van kelp

Kelp wordt gebruikt als voedsel zoals bijvoorbeeld sushi waar kelp gebruikt wordt om rijst en andere ingrediënten bij elkaar te houden. Verder wordt het veel gebruikt als smaakmaker. Het is een onderdeel in brood in Wales (laverbread) en het wordt gemengd met nootmuskaat, vanilla, melk en kaneel als een zoet drankje in het noorden van Belize. Na ziekte en vochtverlies helpt zeewier het vochtpercentage weer op peil te krijgen door zijn hydraterende werking; een soep of bouillon met zeewier is dan aan te raden.

Hoewel het nog in de kinderschoenen staat in Nederland is de universiteit van Wageningen bezig met een project waarbij biogas gewonnen moet gaan worden uit kelp. Een andere toepassing is het kweken en cultiveren van zeewier om er ‘hydrocolloids’ uit te halen, dit zijn de gelatineachtige bestanddelen die veel gebruikt worden om ‘culturen’ op te laten gedijen voor onderzoek. Het wordt gebruikt voor bemesting en werkt, doordat het tijdens groei stoffen als ammonia, nitraat, ijzer, koper en fosfaten met grote snelheid in zich opneemt, als waterfiltersysteem.

Gezondheidsgebruik

Zeewier, of onderdelen van kelp worden veel gebruikt als heilzaam bestanddeel in bijvoorbeeld wondverband, worden toegepast in medische biologie en verder in het reguleren van de schildklier, kan preventief gebruikt worden tegen kanker, helpt in gewichtsverlies en is onder andere antibiotisch.

Waar is kelp te vinden?

Zeewier is afhankelijk van zee-of breakwater, zonlicht en een hechtingsbron zoals een steen, rots of andere organismen en wordt daarom op niet al te grote diepte aan de kust gevonden. Er bestaan ook soorten die drijven en waar de hechtingsbron van minder belang is. Afhankelijk van de specifieke soort zeewier die dan wel volledig door water omgeven moet zijn om te gedijen of soorten die zich kunnen voeden door een regelmatige golf die er overheen slaat tot soorten die leven in getijdenpoelen en daardoor de stroming en temperatuurverschillen moeten kunnen weerstaan. Bovendien kan kelp (de Engelse bewoording voor zeewier) ook gekweekt worden.

Verder

Net als met veel zee gerelateerde natuurproblemen is ook kelp afhankelijk van de juiste zeetemperatuur en het zeeniveau. Zonder de juiste hoeveelheden zout, brak water en/of zonlicht groeit zeewier niet. Bovendien kan het bedreigd worden door andere algen en andere zeevervuiling als plastic, olie en aanverwante zaken. Het is daarom van groot belang dat zeewierbossen goed in de gaten gehouden worden en waar nodig men ingrijpt omdat de ‘bossen’ op zich op hun beurt weer een bedreiging kunnen vormen voor ander zeeleven.

Categorie

Genoemd in dit artikel