Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Lamsoor

Lamsoor

leestijd: in 2 minuten
Onderwerp: wildplukken | 20 augustus 2021

Lamsoren (zeeaster, zulte) zijn in Nederland van die vergeten groenten die weer in opkomst zijn. Lamsoren zijn zout van smaak, logisch ook wanneer je weet dat ze alleen van zout water leven en groeien. Tegenwoordig worden de lamsoren ook wel gekweekt, maar voorheen kwam deze groente alleen voor in de kustgebieden. Het zijn lange groene bladeren, waarvan de vorm wel iets weg heeft van de vorm van de oren van lammeren, vandaar ook de naam

Gratis wildplukken kalender

Een duidelijk overzicht wat je per maand kunt wildplukken. Bekijk onze wildplukken kalender

Geschiedenis van lamsoor

De oorsprong van lamsoor (zeeaster, zulte) is moeilijk te achterhalen. Wel is duidelijk dat dit nabij een zoutwater zee moet zijn geweest. Doordat de plant zout water opneemt is het niet lang houdbaar zonder zout water. Overtollig zout scheidt de plant af. Hierdoor zijn soms witte of grijze bladen zichtbaar. Dit is al het overtollige zout. Aangezien zeekraal dit niet doet, heeft lamsoor een zachtere smaak dan zeekraal.

Gebruik van lamsoor

Let op! De bladeren van echte lamsoor zijn niet eetbaar en zelf giftig. Deze smaken bitter en taai. In dit artikel hebben we het over de zeeaster of zulte. De Zeeuwen noemen dit lamsoor, maar er wordt dus niet letterlijk lamsoor mee bedoeld.

Door de zoute, zilte smaak is lamsoor (zeeaster, zulte) bij uitstek geschikt om bij visgerechten te serveren. Het is een veelzijdige groente. Het is zowel rauw als bereid te eten. Dus lamsoor in de vorm van een salade is heerlijk, maar smoren met ui in boter is ook zeer geschikt als bijgerecht. Lamsoor is ook gekookt lekker. Niet te lang en zonder zout, het is natuurlijk als zout genoeg van zichzelf. Het is heel goed te combineren vis, bijvoorbeeld met gegrilde zalm of gebakken coquilles. Daarnaast zijn lamsoren ook lekker bij verschillende soorten vlees. Gezien de naam is het ook een leuke bijkomstigheid dat het enorm lekker is bij gebakken lamsvlees.

Waar is lamsoor te vinden?

Lamsoor is in Nederland op verschillende plekken te vinden. Vooral in de provincie Zeeland is het lange tijd gebruikelijk geweest om langs de kust op zoek te gaan naar lamsoren. Maar in Nederland groeit de groente ook op de Waddeneilanden langs de kust. Vanaf ongeveer half maart tot eind juli is het mogelijk om lamsoor de plukken. Dat is de tijd om te oogsten, daarna bloeien er bloemen op de plant. Vaak groeit er op de plek waar het jaar ervoor nog zeekraal gestaan heeft het seizoen erop lamsoor. Echter gebeurt het ook dat de twee door elkaar staan.

Kapers op de kust

Gezien de locatie heeft de lamsoor (zeeaster, zulte) een goede positie gekozen om de meeste bedreigingen af te kunnen schrikken. Eenmaal in bloei in het najaar komen er echter wel veel vlinders op af vanwege de nectar. De bladeren worden door bepaalde type rupsen opgegeten. 

Genoemd in dit artikel