Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Parasolzwammen

Parasolzwammen

leestijd: in 2 minuten
Onderwerp: wildplukken | 20 augustus 2021

Een van de paddenstoelen soorten die eetbaar zijn, zijn de grote parasolzwamman. Deze schimmel heeft een lange steel en grote hoed. De bijnaam 'parasolzwam', danken de grote parasolzwammen aan de gelijkenis met een parasol. Dankzij de lange steel en grote hoed, welke wel veertig centimeter in doorsnede kan worden. De parasolzwammen groeien op natte graslanden, vaak in groepen, alleen of in heksenkringen.

Gratis wildplukken kalender

Een duidelijk overzicht wat je per maand kunt wildplukken. Bekijk onze wildplukken kalender

Geschiedenis van parasolzwammen

Met paddenstoelen moet je altijd uitkijken, er zijn nu eenmaal veel giftige soorten waarbij het gevaarlijk is om ze op te eten. In vroeger tijden leefde men dichter bij de natuur dan tegenwoordig en was men voor het voedselpakket afhankelijk van hetgeen in de directe omgeving gevonden werd. Men had door deze directe betrokkenheid veel meer kennis over eetbare en niet eetbare gewassen. Ook paddenstoelen hoorden op het menu en vormden een dankbare seizoensgebonden aanvulling op het dieet. De parasolzwammen werden dan ook heel waarschijnlijk al in de prehistorisch door mensen gegeten.

Gebruik van parasolzwammen

Tegenwoordig worden grote parasolzwammen in grote delen van Europa gevonden en ook toegepast in de keuken. Niet alle delen van de parasolzwammen zijn even gemakkelijk te verwerken. De grote, brede hoed kan prima gebakken worden als een soort schnitzel. De steel daarentegen is meestal te taai om te gebruiken, tenzij deze eerst tot poeder vermalen wordt. Parasolzwammen zijn ook prima te frituren. Maak hiervoor eerst een beslag met melk, bloem, ei, kruiden en wat zout. Snijd de hoed in stukken en haal deze door het beslag. In een paar minuten frituur de deze stukken heerlijk bruin. Even laten uitlekken op keukenpapier en smullen maar!

Waar kun je ze vinden?

Parasolzwammen zijn in landen met een gematigd klimaat te vinden. Op natte graslanden heb je de meeste kans de grote parasolzwammen tegen te komen. Plukken van wilde exemplaren van de grote parasolzwammen wordt door de paddenstoeldeskundigen echter niet aangeraden, omdat dit de uitgroei van andere exemplaren van deze soort kan belemmeren. Dat geldt overigens ook voor andere paddenstoelen dan de parasolzwammen. Er is daarnaast natuurlijk ook een veiligheidsaspect, veel soorten paddenstoelen zijn nu eenmaal niet gezond voor je, hoewel het uiterlijk van de parasolzwammen eigenlijk nauwelijks vergissingen toelaat. Maar het blijft natuurlijk altijd uitkijken!

Genoemd in dit artikel