Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Prachtframboos

Prachtframboos

leestijd: in één miniuut
Onderwerp: wildplukken | 20 augustus 2021

We kennen allemaal wel de bekende roze frambozen, die heerlijk fluweel zacht zijn en zoet van smaak, een directe van familie de ‘klassieke’ framboos is de prachtframboos en behoren beiden tot de rozenfamilie .

Gratis wildplukken kalender

Een duidelijk overzicht wat je per maand kunt wildplukken. Bekijk onze wildplukken kalender

In tegenstelling tot de klassieke framboos heeft de prachtframboos oranje-rode vruchten in plaats van roze, tevens zijn de prachtframbozen bijna twee keer zo groot als klassieke frambozen.

Gebruik van de prachtframboos

Uiteraard zijn prachtframbozen heerlijk om rauw te eten, net als gewone frambozen hebben prachtframbozen een meestal een zachte zoete smaak, al kunnen ze ook af en toe wat bitter proeven. Naast het direct opeten zijn prachtframbozen ook zeer geschikt om jam, snoepgoed of vruchtenwijn van te maken.

Waar is de prachtframboos te vinden

De prachtframboos is een zeldzame afstammeling van de gewone framboos en komt slechts op een paar plekken op de wereld in het wild voor. Oorspronkelijk is de prachtframboos afkomstig uit het westen van Noord-Amerika en momenteel komen ze daar nog steeds voor van de Mexicaanse grens tot aan de noordelijke westkust van Alaska.

Naast Noord-Amerika komen de prachtframbozen ook in een aantal landen in Europa voor sinds eind van de 19e eeuw: Engeland, België en Nederland. Daarnaast ook in kleine gebieden van Duitsland, Noorwegen, Zweden en Pyreneeën. In Nederland komen  de prachtframbozen eigenlijk alleen voor in de Hollandse en Zeeuwse duingebieden en een aantal riviergebieden in Gelderland.

Genoemd in dit artikel