Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Walnoten

Walnoten

leestijd: in 2 minuten
Onderwerp: wildplukken | 20 augustus 2021

Walnoten groeien aan de walnoten- of okkernotenboom. Een ander woord voor walnoten is ook wel okkernoten. De walnoten vallen botanisch gezien onder de steenvruchten en dus niet onder de noten. Echter door de meeste mensen wordt de walnoot wel als een echte noot beschouwd, walnoten zijn bijvoorbeeld ook te vinden in een notenmix. Als je een walnoot voorzichtig kraakt valt op dat de noot twee helften heeft welke enigzins op de structuur van hersenen lijken. Walnoten zijn in ieder geval lekker en erg gezond.

Gratis wildplukken kalender

Een duidelijk overzicht wat je per maand kunt wildplukken. Bekijk onze wildplukken kalender

Geschiedenis van walnoten

Walnoten zijn al lang bekend en verschillende variëteiten komen in verschillende werelddelen voor. Uit archeologisch onderzoek is gebleken, dat in Frankrijk achtduizend jaar geleden al walnoten werden geroosterd en gegeten. Tevens zijn sporen gevonden dat de walnoot ruim tweeduizend jaar voor Christus ook in Babylonië bekend was en werd gebruilt. Ook de Grieken en Romeinen waren liefhebbers van deze noot en gebruikten hem veelvuldig in het eten. De walnoten, zoals we ze tegenwoordig in onze streken tegenkomen, zijn waarschijnlijk door Engelse zeevaarders vanuit Perzië, het tegenwoordige Iran, meegebracht naar Noord-Europa.

Het gebruik van walnoten

Walnoten zijn erg lekker en worden in allerlei heerlijke gerechten toegepast en verwerkt. Om te beginnen zijn ze heerlijk om los te etenm, even kraken met de notenkraker en smullen maar. Daarnaast kunnen walnoten worden gemalen tot notenpasta, als pasta worden ze onder andere gebruikt in notentaart, notenijs, etc. Ook worden walnoten gebruikt om heerlijke notenolie van te maken. Ook de walnotenschillen worden vermalen veel gebruikt, niet om te eten, maar als polijst- of isolatiemiddel. Walnoten zitten vol met verschillende voedingsstoffen zoals anti-oxydanten en meervoudig onverzadigde vetten. Dat maakt de noot erg gezond, voor vegetariërs kunnen walnoten onder andere worden gebruilt als vleesverangers. Het is erg fijn dat zo'n lekker product ook nog heel gezond is!

Waar kun je walnoten vinden?

Walnoten vind je onder de walnotenboom. Soms kun je zo'n boom aantreffen bij boerderijen, in parken en landgoederen. Heb je de luxe om een grote tuin tot je beschikking te hebben, dan is er misschien plaats om een walnotenboom te zetten. Houdt er rekening mee, dat de boom twintig meter hoog en tien meter breed kan worden. Geen boom om vlak bij de erfafscheiding te zetten! Walnotenbomen kun je zaaien, maar dan duurt het ruim tien jaar voor de eerste walnoten groeien. Het is in dit geval beter aan te raden om gebruik te maken van geënte walnoten.

Genoemd in dit artikel