Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Wilde rucola

Wilde rucola

leestijd: in 2 minuten
Onderwerp: wildplukken | 20 augustus 2021

Wilde rucola is een plant, waarvan het blad vaak als smaakversterker in salades wordt toegevoegd. Naast de wilde rucola bestaat uiteraard ook de zeer bekende gekweekte vorm van rucola. De gekweekte rucola heeft gaafrandige bladeren, waar de wilde rucola ingesneden randen heeft.

Gratis wildplukken kalender

Een duidelijk overzicht wat je per maand kunt wildplukken. Bekijk onze wildplukken kalender

Oorspronkelijk komt wilde rucola voor in Zuid-Amerika én op het Noordelijk halfrond. In de middeleeuwen werd het al veelvuldig toegepast in maaltijden rond het Middellands zeegebied. In Noord-Europa duurde het tot de laatste decennia van de vorige eeuw voordat het in salades werd gegeten. In 1981 werd rucola ook in Nederland geïntroduceerd en ontbreekt sinds dat moment niet meer in onze keuken.

Gebruik van wilde rucola

Wilde rucola wordt gebruikt meestal gebruikt om salade mee te maken. In de salade wordt de het vooral gebruikt als smaakversterker, een salade bestaat nooit volledig uit wilde rucola. Dat is maar goed ook, omdat het van nature een hoog nitraatgehalte heeft. Ervan eten is prima, maar een te grote portie wordt niet aanbevolen omdat dit mogelijk slecht voor de gezondheid is. Het beste is om niet meer dan circa 45 gram per dag per persoon te eten, uitgaande van een lichaamsgewicht van ongeveer 70 kg.

Waar vind je wilde rucola?

Rucola kun je natuurlijk kopen bij de groentehandelaar, maar je kunt het heel eenvoudig zelf kweken. Dat lukt al met de gekweekte rucola, maar ook de wilde rucola leent zich hier uitstekend voor. Zaai wat van de rucolazaadjes uit in je tuin en na enkele weken pluk je heerlijke verse wilde rucola. In het voor- en najaar kan het een week of vijf duren, in de zomer wat sneller. De jonge blaadjes zijn het lekkerst, de oudere blaadjes kunnen wat taai worden. Laat het allemaal niet te lang staan, de wilde rucola schiet snel door. Hoewel, als je een deel van de rucola laat staan, zaait deze zichzelf uit door je tuin. Best een leuke manier van onkruid wieden, pluk wat wilde rucola die overal tussen de tegels of de struiken opschiet. In de winter kun je de wilde rucola ook prima binnenshuis in potten kweken.

Uiteraard is wilde rucola ook veelvuldig echt in het wild te vinden, voornamelijk vind je wilde rucola in graslandschappen waar de rucola tussen het gras groeit. Maar je kan het bijvoorbeeld ook erg goed tegenkomen in de berm van de weg. 

Categorie

Genoemd in dit artikel