Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Moerbei

Moerbei

leestijd: in ongeveer 2 minuten
Onderwerp: fruit | 19 augustus 2021

De moerbei, met de taxonomische naam Morus, is vooral te vinden in gematigde en subtropische gebieden. Verschillende soorten van de moerbei komen in verschillende delen van de wereld voor, zoals Afrika, Amerika en Azië. De soort moerbei omvat een flink aantal variëteiten, waarvan er meestal tien tot zestien in officiële lijsten voorkomen. Tel je alle hybride varianten mee, dan kom je op een totaal van enkele honderden. Met verschillende handelsreizen is de moerbei al vroeg ook in Europa terecht gekomen. In het begin van de twintigste eeuw was de moerbei een populaire boom in diverse Nederlandse tuinen.

De moerbeiboom is een mooie verschijning in de tuin, reden voor veel tuinbezitters een dergelijke boom te zetten. Maar de moerbeiboom biedt meer, ze draagt ook smakelijke vruchten. Moerbeien zijn er in verschillende kleuren, afhankelijk van de variëteit.

Het kweken van moerbei

Zet je moerbeiboom liefst op licht kalkrijke grond, een beetje beschut. Houdt er rekening mee, dat de boom zes meter hoog kan worden, je moet er dus wel voldoende ruimte voor reserveren. Gelukkig heb je voor vruchten maar één exemplaar nodig, de boom is een zelfbestuiver. Eventueel kun je de moerbei op een onderstam kopen, maar houd dan rekening met een lagere opbrengst.

Oogsten van de moerbei

De vruchten rijpen van half augustus tot zeker half september. Niet alleen mensen zijn dol op moerbeien, ook vogels pikken graag rijpe moerbeien weg. Het is dus zaak de vogels voor te blijven en op tijd te plukken. Dat de vruchten nog niet helemaal rijp zijn tijdens het plukken is geen probleem, ze kunnen nog prima verder rijpen op de fruitschaal. Pas wel op: vlekken, veroorzaakt door de moerbeien, zijn moeilijk of niet te verwijderen! Moerbeien worden veel gebruikt om heerlijke jam van te maken, vaak in combinatie met andere vruchten. Appel of kweepeer zijn hiervoor geschikt, door het hoge pectinegehalte in deze vruchten krijgt de jam voldoende stevigheid.

Ziekten en ongedierte bij de moerbij

Vogels pikken graag de rijpe moerbij vruchten weg. Als je zorgt voor een goede bodem, valt het verder met ziekten en overmatige dierlijke belangstelling gelukkig wel mee bij de moerbei.

Genoemd in dit artikel