Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Pruimen

Pruimen

leestijd: in 2 minuten
Onderwerp: fruit | 19 augustus 2021

Pruimen (taxonomisch: prunus) zijn een steenvrucht. In Europa vinden we vooral de prunus domestica, vanuit Japan komt de prunus salicina. Verschil tussen beide is dat de Japanse pruim rond hartvormige vruchten zijn met stevig vruchtvlees, dit maakt de Japanse pruimen beter geschikt voor transport. In (Noord) Europa wordt de Japanse pruim weinig gekweekt omdat de plant vroeger bloeit en hierdoor eerder kan beschadigen door vorst. Van beide soorten zijn heel wat variëteiten en onder-rassen gekweekt. Waarschijnlijk ligt de basis van de Europese variant in de Kaukusus, waar deze ontstaan is als kruising tussen twee daar voorkomende soorten.

Er zijn heel wat pruimenrassen bekend, waarvan de vruchten sterk variëren in kleur, vorm, grootte en niet te vergeten smaak. Pruimen zijn heerlijk om uit de hand te eten, maar ook heel geschikt voor vruchtensalades, vruchtensappen of als moes. Ook lekker in diverse soorten van gebak! Pruimen zijn ook erg gezond, ze zit vol met vitamine-C en antioxidanten.

Het kweken van pruimen

Pruimen doen het, met de juiste maatregelen, prima in ons klimaat. De boom heeft graag een zonnige plek op een rijke bodem, waar voldoende kalk in zit. Kleigrond voldoet prima, op de zandgrond zal er meer gemest moeten worden. Als je pruimenboom eenmaal groeit, heb je er weinig onderhoud aan. De pruim is een kruisbestuiver. Wil je ook pruimen aan je boom, dan moeten er meerdere bomen in de buurt zijn. Insecten zorgen vervolgens voor de bestuiving. Zijn er onvoldoende insecten in de buurt, dan kun je deze door de aanplant van bloemen en kruiden in de richting van je tuin lokken.

Het oogsten van pruimen

Het eerste jaar na de aanplant van de pruimenboom zal helaas je nog niet veel pruimen kunnen oogsten, de daarop volgende jaren kan je van een mooie volle pruimen oogst genieten. Wacht met het plukken van de vruchten tot deze verkleurd zijn. Groene pruimen laat je lekker hangen. Je kunt ook wachten tot de pruimen op de grond vallen, dan weet je zeker dat ze rijp en heel lekker zijn. Houd er rekening mee, dat vruchten door het vallen kunnen beschadigen. Natuurlijk zijn er allerlei dieren geïnteresseerd in de rijpe pruimen.

Ziekten en ongedierte bij pruimen

Pruimen kunnen last hebben van loodglans, bacteriekanker of roest. Rijpe, zoete pruimen oefenen ook een flinke aantrekkingskracht uit op allerlei dieren.

Genoemd in dit artikel