Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Andijvie

Andijvie

leestijd: in 2 minuten
Onderwerp: groenten | 19 april 2021

Andijvie is een bladgroente, die tegenwoordig veel wordt gegeten, maar al zeer lang op het menu staat in verschillende beschavingen. Bekend is dat in de Romeinse tijd andijvie al op tafel kwam. Zelfs daarvoor werd andijvie in het oude Egypte al gegeten. Wetenschappers denken dat het heel goed mogelijk is, dat andijvie oorspronkelijk uit het oostelijk Middellands Zeegebied komt, hoewel sommigen denken dat de oorsprong nog veel verder naar het oosten moet liggen, in China.

Andijvie is een van de vele slasoorten en kan zelf ook weer onderverdeeld worden in twee soorten. Je hebt allereerst de krulandijvie, die vaak in salades wordt verwerkt en dus rauw en koud gegeten wordt. Daarnaast heb je nog de gewone andijvie, die ook in salades en dus rauw kan, maar ook vaak warm wordt gegeten. De smaak van andijvie is een heel klein beetje bitter. Andijvie is ook een gezonde groente, die veel vitamine A en C bevat en daarnaast ook mineralen zoals kalk, magnesium, silicium en ijzer.

Kweken van andijvie

Andijvie wordt veel geteeld in Nederland, maar is daarnaast ook heel gemakkelijk in je eigen tuin op te kweken. Werk wat organische mest door de bodem, waar je wil gaan zaaien. De krul andijvie kan je vanaf het voorjaar tot midden in de zomer direct in de volle grond van de moestuin zaaien. De winterharde, breedbladerige andijvie kan ook vanaf het voorjaar gezaaid worden maar indien je aan het einde van de zomer nog de andijvie inzaait kan je in de winter nog van je eigen gekweekte andijvie genieten.

Houdt bij het zaaien van de andijvie een plantafstand van circa 40cm aan, eventueel kan je de andijvie na het zaaien nog uitdunnen of uitplanten. Bij het kweken van andijvie dient de grond vochtig gehouden te worden om doorschieten van de andijvie te voorkomen.

Zaaitabel en plantafstand

15 dagen van zaaien tot kiem, 90 dagen van zaaien tot oogst en een minimum plantafstand van 30 centimeter.

jan feb mrt apr mei juni juli aug sep okt nov dec
                       
                       
                       
  •      zaaien binnen / glas
  •      zaaien buiten / verplanten
  •      oogsten

Oogsten van andijvie

Na twee of drie maanden is de andijvie klaar om geoogst te worden. Snijd de krop boven de wortel af. Andijvie is koud heerlijk in salades, maar kan ook gekookt lekker worden klaargemaakt. Heb je wat later in het seizoen winterandijvie gezaaid, dan is deze na het oogsten ook prima in te vriezen.

Ziekten en ongedierte bij andijvie

Bij de andijvie kweek kunnen problemen ontstaan, zoals bladluis op de bladeren van de andijvie, of wollige slawortelluis op de wortels. Als de andijvie te droog staat, kan rand optreden, waarbij de bladranden van de binnenste bladeren afsterven. Met wat bemesten en voldoende water geven kan de ontwikkelen van rand bij andijvie worden voorkomen.

Voedingswaarden per 100 gram

Energie : 70 kj, 16 kcal Water : 93 gram
Eiwit : 1,5 gram Calcium : 60 mgram
Koolhydraten : 1 gram IJzer : 0,4 mgram
Vet : 0 gram Vitamine C : 0 gram
Vezels : 3,5 gram

Genoemd in dit artikel