Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Pastinaak

Pastinaak

leestijd: in 3 minuten
Onderwerp: groenten | 08 februari 2021

Als je het hebt over vergeten groente, heb je het natuurlijk bij uitstek over de pastinaak. Deze wortelachtige groente begint echter terug op het menu te komen en is met een ware opmars bezig.

In restaurants vind je steeds vaker gerechten met pastinaak erin en zelf in de supermarkt zijn pastinaken weer te koop. Als je voor dat ene gerecht niet diverse supermarkten af wilt gaan, dan kan je ook zelf pastinaak kweken.

Pastinaak kweken

Zelf pastinaak kweken gaat als volgt: Spit de grond goed diep om en zaai de pastinaak in rijen in april of mei in de volle grond met een afstand van 40 centimeter. Zaai op de rijen 3 zaden per 15 centimeter, plaats de zaden 1 centimeter diep en bedek ze dan met een laagje aarde. Zorg dat de zaden goed vochtig blijven de eerste weken, zodat ze kunnen ontkiemen. Als de planten goed opkomen, moet je ze uitdunnen, totdat er op elke rij na elke 15 centimeter een pastinaak groeit. Je moet op tijd zaaien, want pastinaken moeten minimaal 5 maanden groeien. Dan pas zijn ze klaar om te oogsten en te eten.

Oogsten en bewaren van pastinaken

Pastinaak kan geoogst worden van oktober tot maart. Pastinaken kunnen goed tegen vorst, je kunt ze dus in de grond laten zitten tot dat je ze wilt gebruiken. Je kunt het beste de pastinaak met een tuinvork uit de grond halen.

Ziekten en ongedierte bij pastinaak

De meest voorkomende problemen bij pastinaak zijn Intersonilia en vertakte wortels. 

Pastinaak

Pastinaak, ook wel pinksternakel of witte wortel, is een plant uit de familie van de schermbloemen. Het is een crème-wit wortelgewas van zo’n 20 centimeter lang en het heeft een zoete, anijsachtige smaak. De groente is door de lengte van de penwortel niet geschikt voor teelt op kleigronden. De pastinaak wordt meestal in de tweede helft van april gezaaid en als je vroeger zaait, kan de plant al in het eerste jaar gaan bloeien. Hij wordt meestal gezien als wintergroente, al kan hij al in de zomer geoogst worden. Men wacht vaak met rooien tot er een koude periode is geweest, want dit zou goed zijn voor de smaak. Je kunt de hele winter door oogsten, omdat de wortel niet doodvriest in de grond. Pastinaak kweken is dus niet heel moeilijk.

Herkomst

Oorspronkelijk komt de pastinaak uit het Middellandse Zeegebied. De plant was van oorsprong zo groot als een gewone wortel, maar toen Romeinse soldaten de pastinaak meenamen naar het noorden bleek dat hij in koudere gebieden veel groter kon worden. In de Middeleeuwen kwam de pastinaak naar West-Europa en was een belangrijk volksvoedsel vóór de introductie van de aardappel.

In de Verenigde Staten aten de immigranten ook pastinaak, want dat was meegebracht door de Engelsen, maar ook daar is de pastinaak vervangen door de aardappel. Amerikanen zien de pastinaak helaas vooral als onkruid.

Hoe kun je pastinaak gebruiken

De pastinaak kan zowel rauw als gekookt of gestoofd gegeten worden. Hij kan ook worden gebakken of in een stamppot verwerkt. Gefrituurde pastinaak lijkt vooral op aardappelchips.  De pastinaak wordt ook in soep gebruikt als smaakverfijner.

Zaaitabel en plantafstand

jan feb mrt apr mei juni juli aug sep okt nov dec
                       
                       
                       
  •      zaaien binnen / glas
  •      zaaien buiten / verplanten
  •      oogsten

Voedingswaarden per 100 gram

Energie : 373 kj, 89 kcal Water : 75 gram
Eiwit : 1,5 gram Calcium : 50 mgram
Koolhydraten : 17 gram IJzer : 0,7 mgram
Vet : 0,5 gram Vitamine C : 18 mgram
Vezels : 5 gram

Genoemd in dit artikel