Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Tamme kastanje

Tamme kastanje

leestijd: in ongeveer 2 minuten
Onderwerp: wildplukken | 20 augustus 2021

De tamme kastanje is een loofboom, die niet verward moet worden met de wilde paardenkastanje. De vrucht van de tamme kastanje is eetbaar, de vrucht van de paardenkastanje is giftig. De tamme kastanjes groeien in prikkende, stekelige bolsters, in tegenstelling tot de paardenkastanje die nauwelijks punten of stekels heeft. Je kunt de bladeren van de boom herkennen aan de lange, grof gezaagde lancetvormige bladeren.

Gratis wildplukken kalender

Een duidelijk overzicht wat je per maand kunt wildplukken. Bekijk onze wildplukken kalender

Geschiedenis van de tamme kastanje

Oorspronkelijk is de tamme kastanje afkomstig van landen rond de Middellandse Zee. Waarschijnlijk is de tamme kastanje rond 200 voor Christus in Noord-Europa terechtgekomen. Het is aannemelijk, dat Kelten op een handelstocht naar het zuiden een aantal mee naar huis namen en dat deze, of enkele ervan, hebben kunnen wortelen. Ook de Romeinen introduceerden bomen in onze streken, omdat ze de vruchten graag aten en niet afhankelijk wilden zijn van dure en onregelmatige aanvoer vanuit het zuiden. De naam kastanje is waarschijnlijk afgeleid van de Griekse plaats Kastanéia, aan de Zwarte Zee. Hier werd de boom gecultiveerd.

Hoe gebruik je de tamme kastanje?

De tamme kastanje is eetbaar. De vrucht kan rauw worden gegeten, maar kan ook op allerlei manieren bereid worden. In Frankrijk is kastanjepuree erg populair. De tamme kastanje kan ook worden gepoft. In veel landen wordt de tamme kastanje in de koude wintermaanden op straat als lekkernij aangeboden. Voor het poffen of roosteren is de schil op de punt al ingesneden, zodat het pellen  gemakkelijker gaat. Ook koken van de vrucht is mogelijk, maar pellen is dan wat lastiger.

Waar vind je de tamme kastanje?

De tamme kastanje wordt aangetroffen in veel verwilderde cultuurbossen en landgoederen, vooral in het zuidoosten van Nederland. De boom kan een hoge leeftijd halen, tussen de 500 en 1500 jaar, waardoor het mogelijk is dat je soms monumentale exemplaren tegenkomt. In de meeste tuinen is geen plaats om bomen te plaatsen, maar als je het geluk hebt dat je een hele grote tuin hebt, dan is er misschien nog plaats voor een tamme kastanjeboom

Genoemd in dit artikel