Kersen groeien aan een kersenboom. Oorspronkelijk komen kersen waarschijnlijk uit Anatolië, Turkije, vanwaar ze in de Romeinse tijd, rond 70 voor Christus, door de Romein Lucius Licinius Lucullus mee naar huis zijn genomen. De opmars naar de rest van Europa heeft, zoals met meer groente- en fruitsoorten, vanuit Rome plaatsgevonden.
Kweken van kersen
Er is een periode geweest dat het midden van Nederland, de Betuwe, bekend stond om de kersenteelt. Door het groter worden van de bomen en de problemen die dat gaf bij het oogsten is dat een periode wat teruggelopen. Sinds een aantal jaren zijn nieuwe variëteiten in opkomst, welke groeien op lagere onderstammen waardoor kersenbomen weer populairder zijn geworden. Het oogsten wordt gemakkelijker maar ook de bescherming tegen hongerige vogels, in de vorm van netten, die over de bomen worden gespannen, is eenvoudiger aan te brengen. Kersenbomen hebben op veel boerenerven een plaats gevonden, maar ook in veel particuliere moestuinen kunnen kersen gevonden worden. Niet voor niets kun je in de kersentijd op veel plaatsen langs de openbare weg particuliere verkooppunten van lekkere kersen vinden.
Om zelf kersen te kweken in je eigen moestuin kan je het beste een 2-3 jaar oude kersenboom te kopen, deze kan vanaf het einde van het voorjaar in de moestuin geplant worden. In het begin is het aan te raden om de takken van de kersenboom goed te leiden langs steundraden om een brede groei van de boom te bevorderen. Voor een optimale ontwikkelen van de kersen aan de boom is het belangrijk om de kersenboom vroeg in de zomer te snoeien. Bij het snoeien dien je nieuwe scheuten aan de takken tot circa 6 bladeren uit te dunnen.
Oogsten van kersen
Afhankelijk van de grootte van de kersen boom kan het oogsten van kersen soms enig klimwerk vragen: de kersen hangen immers hoog in de boom. Naast het plukken van de kersen uit de boom is het ook mogelijk om te wachten tot de kersen op de grond vallen. Nadaal van het wachten tot de kersen om de grond zijn gevallen is dat de kans op beschadiging van de kersen redelijk groot is.
Ziekten en ongedierte bij kersen
Het snoeien van de kersenboom, of beschadiging door de wind kan een verwonding veroorzaken, die op zijn beurt de gomziekte kan veroorzaken. Controleer de boom op dit soort verwondingen en behandel deze. De grauwe schimmel kan, als de vruchten te vochtig worden, vruchtrot veroorzaken. Bij laagstammige kersenbomen kunnen bij flinke regenval dan ook regenkappen worden aangebracht om de kersen aan de boom te beschermen.