Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Kiwi

Kiwi

leestijd: in 2 minuten
Onderwerp: fruit | 02 mei 2021

De herkomst van de kiwi ligt in China. Kiwi wordt daar al honderden jaren gegeten. Vanaf het begin van de twintigste eeuw werd de kiwi ook in Nieuw-Zeeland geteeld. Vanwege de herkomst kreeg de kiwi daar de naam Chinese kruisbes. De vrucht deed het erg goed op de Nieuw-Zeelandse bodem en werd steeds meer een exportproduct. De naam Chinese kruisbes was voor een product dat vanuit Nieuw-Zeeland werd geëxporteerd commercieel niet zo handig, dus er kwam een simpele oplossing. De vrucht werd voortaan genoemd naar een typische Nieuw-Zeelandse loopvogel en symbool van het land: de kiwi.

De kiwi wordt tegenwoordig in veel verschillende landen en werelddelen geteeld. Nieuw-Zeeland is nog steeds de allergrootste leverancier van de kiwi in de wereld, maar ook in Californië, Chili en Italië zijn grote kiwi plantages te vinden. Omdat de oogsttijden in al die landen erg verschillend zijn, kunnen we het hele jaar door genieten van heerlijke kiwi's.

Kweken van kiwi

De kiwi is ook in Nederland te kweken, maar zeker jonge planten moeten goed tegen strenge vorst beschermd worden. Kiwi is een sterk groeiende klimplant die in het voorjaar in de grond geplant kan worden. Bij het kweken van kiwi is het belangrijk om de kiwi goed te geleiden tijdens de groei, het is aan te raden draden op de muur te spannen waarlangs je de kiwi kan leiden. In verband met de sterke groei moeten meerdere exemplaren zeker zes meter uit elkaar worden gezet om de ontwikkeling van de kiwi plant niet te belemmeren. Net als veel andere vruchten dient de kiwi bevrucht te alvorens de vruchten zich gaan ontwikkelen. Om de bevruchting te bevorderen kan je een mannelijke en vrouwelijke kiwiplant naast elkaar planten en dan de scheuten van de mannelijke plant naar links leiden en van de vrouwelijke plant naar rechts (of andersom).

De kiwi dient op een warme zonnige plek in de tuin geplaatst te worden, als alternatief is het mogelijk om de kiwi in een kas te kweken. Aangezien de kiwi gevoelig is voor strenge vorst is het aan te raden de kiwi in de winter goed af te dekken, of vanaf het begin in de kas te kweken. De kiwi groeit zeer snel, om de plant ‘in toom te houden’ moet je de kiwi jaarlijks snoeien door de toppen van de horizontale en verticale scheuten te verwijderen. Dit bevorderd de groei van jonge scheuten waaraan zich nieuwe vruchten zullen ontwikkelen. Het kan drie tot vijf jaar na de aanplant duren voor de eerste vruchten zich vormen. In verband met de sterke groei is regelmatig bemesten wel aan te raden. 

Genoemd in dit artikel