Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Aubergine

Aubergine

leestijd: in 2 minuten
Onderwerp: groenten | 15 april 2021

De aubergine, Solanum Melongena, is een familielid uit de familie van de nachtschade en is, net als veel andere groenten en kruiden, voornamelijk bekend geworden door haar geneeskrachtige werking. Aubergine kweken is ook in Nederland mogelijk en stelt de teler in ieder geval voor uitdagingen.

Geschiedenis aubergine

De aubergine komt oorspronkelijk uit Myanmar. De plantnaam heeft een lange weg afgelegd en is afgeleid van het sanskriet woord 'vatinganah'. De naam betekent: plant die winderigheid geneest. Via verbasteringen in het Perzisch (badingan), het Arabisch (al-badhinjan) en vervolgens het Catalaans (alberginia) werd de naam door de Fransen verbasterd tot aubergine. In het verre oosten is de aubergine al enkele duizenden jaren bekend.

Aubergine kweken

Ook in ons land wint de aubergine aan populariteit. Het aubergine kweken stelt de kweker wel voor uitdagingen. Aubergine komt oorspronkelijk uit een warmer klimaat. Voor het aubergine kweken moet hiermee rekening worden gehouden.
Half februari kan onder glas worden gezaaid. De temperatuur moet tussen 22-25 graden blijven. Later worden de plantjes verpot. De temperatuur mag ook dan niet te laag zijn, overdag minimaal 21°C, 's nachts 18°C. Het opkweken duurt minimaal acht weken. Je kunt ook de aubergine kweken op de volle grond, maar dan moet je wel goed in de gaten houden dat de nachttemperatuur eigenlijk niet onder de 15°C zakt om succes te hebben, echte

Aubergine kweken

Oogsten van aubergine

Om de aubergine voldoende licht en ruimte te geven en de oogst te optimaliseren moet je de aubergine goed gesnoeid worden, er mogen maar enkele zijtakjes blijven zitten. Uit de paarse bloemen ontwikkelen zich de aubergine vruchten nadat deze door bijen en hommels zijn bestoven. Goed bestoven bloemen leveren grotere vruchten. Bij het kweken van aubergine onder glas zijn de eerste vruchten eind juni oogstrijp. Dan zijn de vruchten hard en goed gekleurd. Hoewel de vruchten enkele dagen aan de plant kunnen blijven hangen, is het aan te bevelen om de vijf dagen te oogsten.

Zaaitabel en plantafstand

40 dagen van zaaien tot kiem, 90 dagen van zaaien tot oogst en een minimum plantafstand van 80 centimeter.

jan feb mrt apr mei juni juli aug sep okt nov dec
                       
                       
                       
  •      zaaien binnen / glas
  •      zaaien buiten / verplanten
  •      oogsten

Ziekten en ongedierte bij de aubergine

Het aubergine kweken kan te maken krijgen met enkele ziektes, veroorzaakt door schimmels of ongedierte. De schimmelinfectie Botrytis zorgt voor rottende vruchten, als de lucht door de vele bladeren niet kan circuleren. Snoeien van overtollig blad van de aubergine plant helpt dit voorkomen. Bij de schimmelinfectie Verticillum verwelken de auberigne planten. Deze schimmel zit in de bodem, de zieke aubergine planten moeten helaas verwijderd worden.Jonge aubergine planten kunnen last hebben van slakjes. Als de stengels van de aubergine plant eenmaal verhout zijn, is dit probleem opgelost.

Voedingswaarden per 100 gram

Energie : 107 kj, 25 kcal Water : 91,6 gram
Eiwit : 1,2 gram Calcium : 15 mgram
Koolhydraten : 3,5 gram IJzer : 1 mgram
Vet : 0,2 gram Vitamine C : 30 mgram
Vezels : 2,5 gram

Genoemd in dit artikel