Paksoi

Paksoi

Paksoi is een koolgewas met een naam, die doet denken aan verre oorden. Dat is juist, oorspronkelijk komt deze groente uit Azië. In het zuiden van China kun je de paksoi in heel veel kleinere tuintjes aantreffen. Vanuit China is de plant in veel landen ter wereld bekend geworden.

Paksoi is een snelgroeiende koolsoort en directe familie van de Chinese kool, paksoi wordt ook wel Chinese bladkool of selderijmosterd genoemd. paksoi is een groente de veelvuldig gebruikt wordt in de Chinese keuken, maar ook in de Surinaamse keuken speelt paksoi een belangrijke rol. Paksoi heeft een licht zoete smaak en kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. De buitenste bladeren van de paksoi worden met name kort roer gebakken of gesmoord aangezien deze wat dikker en steviger zijn dan de binnenste bladeren, welke zeer geschikt zijn om rauw in salades te verwerken.

Kweken van paksoi

Net als de Chinese kool wordt de meeste paksoi in Azië gekweekt, met name in China, daarnaast wordt de paksio ook relatief veel verbouwd in landen als Israël, Spanje en Nederland. Wil je zelf met deze groente aan het werk in de moestuin? Geen probleem! Het kweekproces van paksoi is zeer vergelijkbaar met dat van de Chinese kool. De zaadjes van de paksoi kun je vanaf mei tot eind juni direct in de volle grond zaaien. Tussen de rijtjes houd je 30 centimeter afstand, tussen de plantjes houd je een ruime 10 centimeter aan. Uiteraard is het ook mogelijk om de paksoi vroeger in het jaar binnenshuis op te kweken. In dit geval kan je de paksoi vanaf eind april/begin mei uitplanten, eerder in niet aan te raden omdat de kans bestaat dat de kleine paksoi planten kapot vriezen. 

Oogsten van paksoi

Paksoi groeit erg snel, normaal gesproken zal je al na twee maanden kunnen genieten van de eerste oogst. Let op: paksoi kan snel doorschieten, de paksoi is doorgeschoten op het moment dat de bloemen zich hebben ontwikkeld. Vanaf dat moment is de plant niet meer eetbaar, dus zorg dat je er op tijd bij bent. De groeiomstandigheden moeten ook kloppen: niet te droog, niet te nat en zeker niet te schrale aarde, want dit zijn precies de factoren die het doorschieten en in bloei komen van de paksoi in de hand werken. Bij het oogsten kan je het beste de gehele paksoi plant bij de voet afsnijden. Het is ook mogelijk om losse bladeren te oogsten, maar het in zijn geheel afsnijden van de paksoi bevorderd de ontwikkeling van een nieuwe plant.

Ziekten en ongedierte bij paksoi

Paksoi is een koolgewas en trekt dezelfde ongemakken aan als andere koolsoorten. Denk hierbij onder andere aan schimmelziekten als meeldauw, bladvlekkenziekte of knolvoet. Ook vliegende en kruipende gasten, zoals de rupsen van het koolwitje, de larven van de kniptor of de koolvlieg kunnen een aardig stuk van je paksoi opeten.