Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Paksoi kweken: zo doe je het goed!

Paksoi kweken: zo doe je het goed!

leestijd: in 8 minuten
Onderwerp: groenten | 16 april 2023

Paksoi is een heerlijke groente die veel in de Aziatische keuken wordt gebruikt. Paksoi is erg gezond en daarnaast ook nog eens erg eenvoudig te kweken. In dit artikel lees je hoe je zelf paksoi kunt kweken en bereiden. Vanaf het moment dat je het zaadje plant tot aan het moment dat het op je bord ligt!

Jeffrey Otten
Moestuin, kippen & Recepten

✓ Altijd voordelig geprijsd

Geschiedenis paksoi

Paksoi is een koolgewas met een naam die doet denken aan verre oorden. En dat klopt helemaal, oorspronkelijk komt deze groente uit Azië. In het zuiden van China kun je de paksoi in heel veel tuintjes aantreffen. Vanuit China is de plant in veel landen ter wereld bekend geworden.

Paksoi is een snelgroeiende koolsoort en directe familie van de Chinese kool. Paksoi wordt ook wel Chinese bladkool of selderijmosterd genoemd. Paksoi is een groente die veelvuldig gebruikt wordt in de Chinese keuken maar ook in de Surinaamse keuken heeft paksoi een belangrijke rol. Paksoi heeft een licht zoete smaak en kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. De buitenste bladeren van de paksoi worden met name kort roergebakken of gesmoord aangezien deze wat dikker en steviger zijn dan de binnenste bladeren. De binnenste bladeren zijn zeer geschikt om rauw in salades te gebruiken.

✓ Altijd voordelig geprijsd

Welke soorten paksoi zijn er?

In Nederland wordt voornamelijk de Chinese paksoi gekweekt. Paksoi kan onderverdeeld worden in verschillende soorten. De gangbare Chinese paksoi of babypaksoi, de groene paksoi en als je goed zoekt op Aziatische markten de paarse paksoi. Deze is in Nederland nog erg lastig te krijgen.

De Chinese paksoi is de meest populaire soort in Nederland. Het is een donkergroene groente met lange, dunne bladeren. Deze paksoi is zacht van smaak en heeft een lichte mosterdachtige nasmaak.

De groene paksoi is wat minder bekend in Nederland. Deze paksoi heeft een krachtige mosterdachtige smaak en is daardoor sterker van smaak dan de Chinese paksoi. Groene paksoi wordt veel gebruikt in de Vietnamese keuken en is daar erg geliefd.

Paksoi kweken: de informatie die je nodig hebt

Paksoi kweken is vrij eenvoudig. Je hebt slechts een paar zaken nodig: zaad, potgrond en een plekje in de tuin met voldoende zonlicht. Paksoi kan zowel in de volle grond als in potten geteeld worden en je kunt ervoor kiezen om het te zaaien of als plantje te planten.

Bij het zaaien kun je ervoor kiezen om de zaden direct in de volle grond te zaaien of om ze eerst in potjes of bakjes te zaaien en daarna uit te planten. Het is belangrijk dat je de zaden niet te diep in de grond of het potje zaait want dan kunnen ze minder goed kiemen.

Bij het kweken in potten is het belangrijk dat deze minimaal 30 cm diep zijn, zodat de wortels voldoende ruimte hebben om te groeien.

Paksoi in bakken in de moestuin

Hoe kun je zelf Paksoi kweken?

Nu je weet welke soorten paksoi er zijn en je wat achtergrondinformatie hebt, is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Hieronder vind je alle stappen voor het kweken van je eigen paksoi!

1. Ga je paksoi kweken in een pot of in de tuin?

Zoals eerder genoemd, wanneer je besluit om paksoi te kweken in een pot, is het belangrijk dat deze minimaal 30 centimeter diep is. Dit komt omdat de wortels van de paksoi erg diep groeien. Als je pot niet diep genoeg is, kan de paksoi hierdoor gaan wortelknotten. Wanneer je ervoor kiest om de paksoi buiten te kweken in de tuin, is het belangrijk dat je rekening houdt met de grondsoort.

2. Gebruik de juiste aarde voor de paksoi

Wanneer je paksoi gaat kweken, is het belangrijk dat je de juiste aarde gebruikt. Paksoi kan namelijk niet tegen water en daarom is het belangrijk dat de aarde goed drainerend is. Wanneer de aarde niet goed drainerend is, kan dit ervoor zorgen dat de wortels van de paksoi gaat rotten en de plant doodgaat. Wanneer je paksoi in een pot kweekt is het daarom ook erg belangrijk dat de pot goed water kan afvoeren.

De meeste tuinders gebruiken klei- of leemgrond met wat zand erdoorheen. Dit zorgt ervoor dat de aarde goed drainerend is en dat er toch voldoende voeding in zit voor de paksoi.

Je kunt ook speciale potgrond voor groenten en fruit gebruiken. Dit is een aangepaste grondsoort die ervoor zorgt dat je plant goed kan groeien.

3. Zaaien of planten?

Wanneer je paksoi gaat kweken, heb je de keuze om zaadjes te gebruiken of een plantje te planten. Als je gaat zaaien is het belangrijk om meerdere zaadjes per pot of per plek in de tuin te zaaien want niet alle zaadjes komen altijd goed uit. Als de zaailingen groot genoeg zijn kun je ze uitdunnen door er één of twee per pot te laten staan. Voor je begint met zaaien kun je ervoor kiezen om de paksoi zaadjes eerst even te weken. Dit kun je doen door ze een nacht in lauwwarm water te zetten.

Wanneer je ervoor kiest om een plantje te planten, dien je wel rekening houden met het feit dat het ongeveer drie weken duurt voordat deze gaat groeien.

4. Paksoi water geven

Paksoi heeft weinig water nodig dus geef ze niet te veel. Als het zomer is en er veel warmte en zon is, kun je de planten dagelijks water geven. Als het weer wat koeler is kun je de planten minder vaak water geven. Paksoi houdt niet van natte grond dus niet te veel water te geven.

5. Voedingsstoffen paksoi

Paksoi is een groente die niet veel voedingsstoffen nodig heeft. Je kunt er voor kiezen om paksoi iedere maand wat te bemesten met compost of gedroogde mest. Gebruik hiervoor ongeveer 50 gram per vierkante meter. Bemesting is niet noodzakelijk als je paksoi in een moestuin hebt staan die elk jaar wordt bemest.

6. Paksoi oogsten

Paksoi is klaar om geoogst te worden wanneer de bladeren ongeveer 40 centimeter zijn. Snijd de stengels met een scherp mes of snoeischaar boven aan de plant zodat nieuwe scheuten kunnen groeien. Je kunt paksoi oogsten vanaf ongeveer zes weken na het planten. Als je paksoi blijft oogsten, zal de plant langer meegaan.

✓ Altijd voordelig geprijsd

Wanneer zaaien en plantafstand

Paksoi kan het beste in het voorjaar of de zomer geplant worden wanneer de temperatuur ongeveer 20 graden is. Plant paksoi ongeveer 30 centimeter uit elkaar zodat ze genoeg ruimte hebben om te groeien.

Koken met paksoi

Paksoi kun je op verschillende manieren bereiden en in veel recepten gebruiken. Paksoi is een lekkere groente om rauw te eten in salades of als dip maar je kunt het ook wokken, stomen of roerbakken. Probeer bijvoorbeeld eens paksoischotel met rijst en kip of roerbak paksoi met ham en ei als variatie op de traditionele witlofschotel. Paksoi is ook erg lekker in soepen en stoofschotels.

Paksoi recept, paksoischotel met rijst en kip

Ingrediënten:

- 500 grams paksoi, in reepjes

- 300 grams kipfilet, in reepjes

- 200 grams rijst

- 50 ml sojasaus

- 30 ml sesamolie

- gember

- knoflook

- zout en peper

Bereiding

Deze paksoischotel is ontzettend makkelijk en snel! Doe de knoflook en gember met wat olie in een pan en wok deze totdat het rauwe ervan af is. Voeg de paksoi en kip toe in de wok totdat dit gaar is. Kook ondertussen de rijst en zorg dat de rijst niet te plakkerig wordt. Voeg de rijst toe zodra deze klaar is en wok dit ook kort mee. Breng op smaak met sojasaus, sesamolie, zout en peper. Serveer in een schaal of bord. Enjoy!

Paksoi snijden

Omdat paksoi misschien nog een onbekende groente is, een korte uitleg over hoe je de paksoi kunt snijden. Wanneer je paksoi wil wokken wordt dat het lekkerst wanneer je deze in reepjes snijdt. Snijd eerst de stengels van de paksoi af en was vervolgens de bladeren goed. Snijd daarna de bladeren in reepjes van ongeveer een halve centimeter.

Het is ook mogelijk en erg lekker om paksoi te grillen. Snijd hierbij de kont van de paksoi en halveer de paksoi vervolgens over de lengte. Gril de paksoi op hoge temperatuur, wanneer de stengels zacht worden is de paksoi gaar.

Paksoi bewaren

Paksoi kan in de koelkast bewaard worden, gewikkeld in een vochtige doek. Het blad blijft dan ongeveer twee weken goed. Paksoi kan ook geblancheerd en ingevroren worden. Dit is een goede manier om het te bewaren voor later gebruik in soep of stoofschotels.

Paksoi voedingswaarden per 100 gram

Paksoi is een goede bron van vitamine A en C. Het bevat ook foliumzuur, wat belangrijk is voor de groei van het lichaam en het voorkomen van aandoeningen zoals hartziekten.

- Energie: 16 kcal

- Koolhydraten: 0,0 gram

- Vetten: 0,0 gram

- Eiwitten: 0,0 gram

- Vitamine A: 100% ADH*

- Vitamine B11 (foliumzuur): 27% ADH

- Vitamine C: 80% ADH

- Natrium: 0,0 gram

*ADH = Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid

Conclusie over paksoi

Paksoi is een makkelijke groente om te kweken en is rijk aan vitamines en mineralen. Naast dat het een gezonde groente is, kun je er ook ontzettend veel lekkers mee maken!

Veel kweekplezier!

Kweek jij wel eens zelf groenten of fruit? Laat het ons weten in de reacties!

Kijk in onze online Goed Boeren in de Stad winkel voor meer plantjes en zaden