Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Paksoi

Paksoi

leestijd: in één miniuut
Onderwerp: groenten | 20 mei 2022

Paksoi is een koolgewas met een naam, die doet denken aan verre oorden. Dat is juist, oorspronkelijk komt deze groente uit Azië. In het zuiden van China kun je de paksoi in heel veel kleinere tuintjes aantreffen. Vanuit China is de plant in veel landen ter wereld bekend geworden.

Paksoi is een snelgroeiende koolsoort en directe familie van de Chinese kool, paksoi wordt ook wel Chinese bladkool of selderijmosterd genoemd. paksoi is een groente de veelvuldig gebruikt wordt in de Chinese keuken, maar ook in de Surinaamse keuken speelt paksoi een belangrijke rol. Paksoi heeft een licht zoete smaak en kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. De buitenste bladeren van de paksoi worden met name kort roer gebakken of gesmoord aangezien deze wat dikker en steviger zijn dan de binnenste bladeren, welke zeer geschikt zijn om rauw in salades te verwerken.

Kweken van paksoi

Net als de Chinese kool wordt de meeste paksoi in Azië gekweekt, met name in China, daarnaast wordt de paksio ook relatief veel verbouwd in landen als Israël, Spanje en Nederland. Wil je zelf met deze groente aan het werk in de moestuin? Geen probleem! Het kweekproces van paksoi is zeer vergelijkbaar met dat van de Chinese kool. De zaadjes van de paksoi kun je vanaf mei tot eind juni direct in de volle grond zaaien. Tussen de rijtjes houd je 30 centimeter afstand, tussen de plantjes houd je een ruime 10 centimeter aan. Uiteraard is het ook mogelijk om de paksoi vroeger in het jaar binnenshuis op te kweken. In dit geval kan je de paksoi vanaf eind april/begin mei uitplanten, eerder in niet aan te raden omdat de kans bestaat dat de kleine paksoi planten kapot vriezen. 

Genoemd in dit artikel