Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Rammenas

Rammenas

leestijd: in 3 minuten
Onderwerp: groenten | 13 april 2021

Volgens de overlevering is rammenas oorspronkelijk afkomstig uit het oostelijk deel van het Middellandse Zee gebied. De eerste verwijzigen naar rammenas dateren van 4000 jaar v. Chr., in die tijd werd rammenas reeds geteeld door de oude Egyptenaren. Er zijn veel verwijzigen van rammenas te vinden op Egyptische wandschilderingen en graven.

Momenteel wordt rammenas in Nederland niet erg veel verbouwd, echter in Duitsland is rammenas een zeer belangrijk gewas. Doordat rammenas voornamelijk in Duitsland wordt gekweekt, kennen we rammenas dan ook wel onder de naam ‘rettich’. Verschil hierbij is echter dat Nederlandse rammenas zwart van kleur is en rettich wit is. Qua smaak zijn er relatief weinig verschillen tussen de zwarte en witte rammenas. Het grote verschil tussen beide rammenas soorten zit hem echter in de duur om de rammenas te kweken. Witte rammenas is binnen 6-7 weken volgroeid, maar zwarte rammenas heeft wel 14-16 weken nodig om te volgroeien, hierdoor is de witte rammenas voornamelijk een voorjaars/zomer groente en de zwarte rammenas een nazomer/herfst groente.

Rammenas is een knolgewas en naaste familie van de radijs. Het verschil tussen rammenas en radijs is uiteraard de kleur, rammenas is zwart, maar genetisch gezien is het belangrijkste verschil dat rammenas een wortelknol is en radijs stengelknol.

Rammenas in de keuken

In de keuken kan rammenas zowel rauw als gekookt/gebakken gegeten worden. Van rauwe rammenas wordt wel salade gemaakt, of eventueel als broodbeleg gebruikt. In rauwe toestand doet de smaak van rammenas erg denken aan radijs, in warme gerechten lijkt de smaak van rammenas meer op raapjes dan op radijs. Als toepassing van rammenas in een warm gerecht kan je denken aan groente die wordt toegevoegd aan een stoofpotje of in olijfolie of boter gestoofde rammenas met pasta en eekhoorntjesbrood.

Zaaitabel en plantafstand

10 dagen van zaaien tot kiem, 90 dagen van zaaien tot oogst en een minimum plantafstand van 15 centimeter.

jan feb mrt apr mei juni juli aug sep okt nov dec
                       
                       
                       
  •      zaaien binnen / glas
  •      zaaien buiten / verplanten
  •      oogsten

Het kweken van Rammenas

Zoals vermeld kan rammenas zowel als zomer en wintergroente gekweekt worden en het verschil zit hem erin hoe lang de rammenas gekweekt wordt. Je kan beginnen met het zaaien van rammenas in juli. De zaadjes van rammenas dienen in de volle grond gezaaid te worden in de tuin, bij voorkeur in een rijtje, waarbij de rammenas zaadjes ongeveer 3cm uit elkaar in de grond geplaatst worden op een zonnige plaats in de tuin. De verschillende rijen moeten wel 30cm uit elkaar liggen om de rammenas genoeg ruimte te geven om te groeien. Nadat de plantjes uitgekomen zijn moet de rammenas uitgedund worden, dit doe je door er voor te zorgen dat er om de 15cm 1 rammenas plantje staat. De rest van de plantjes moet je uit de grond trekken, helaas kunnen deze niet weer opnieuw geplant worden.

Tijdens het ‘groeiproces’ van de rammenas is het belangrijk om de grond rond de rammenas plantjes los , onkruidvrij en redelijk vochtig te houden. De rammenassen kunnen vanaf oktober geoogst worden, de laatste rammenassen moeten begin november geoogst zijn voor het invallen van de winter. In principe geldt voor de rammenas dat hoe vroeger hij wordt geoogst, hoe milder de smaak is. Meer volgroeide rammenassen zullen een erg scherpe smaak krijgen.

Voedingswaarden per 100 gram

Energie : 136 kj, 32 kcal Water : 90.6 gram
Eiwit : 2 gram Calcium : 120 mgram
Koolhydraten : 5 gram IJzer : 2 mgram
Vet : 0,2 gram Vitamine C : 30 mgram
Vezels : 1,2 gram

Genoemd in dit artikel