Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Salie

Salie

leestijd: in 3 minuten
Onderwerp: kruiden | 27 april 2021

Salie, ook wel Salvia, is een geslacht uit de lipbloemenfamilie, de Lamiaceae. Het type bestaat zowel uit kruidachtige planten als struiken. Salie staat bekend om de geneeskrachtige werkingen. Er wordt van gezegd dat het zorgt dat vette maaltijden beter verteerbaar zijn en dat het de genezing van wonden bevordert. Ook zou het ontstekingsremmend zijn, een desinfecterende werking hebben en het keelpijn verlichten.

Salie wordt gebruikt als kruid in diverse gerechten. Er zijn meer dan 900 verschillende soorten salie. Salie kweken is niet moeilijk.

Salie kweken

Ga je zelf salie kweken,dan moet je er rekening mee houden dat je de salie op een kalkhoudende grond zet. De grond moet goed waterdoorlatend zijn. Het kruid houdt van veel zon, dus mag de grond best af en toe een beetje uitdrogen. Salie is een meerjarige plant, maar voor de beste oogst moet je toch om de twee jaar opnieuw zaaien. 

Je moet salie, zeker als die in een pot staat, in de winter beschermen tegen kou en wind. Ga je zelf salie kweken, zorg ervoor dat er geen water in de pot blijft staan.

Zaaitabel en plantafstand

25 dagen van zaaien tot kiem, 120 dagen van zaaien tot oogst en een minimum plantafstand van 35 centimeter.

jan feb mrt apr mei juni juli aug sep okt nov dec
                       
                       
                       
  •      zaaien binnen / glas
  •      zaaien buiten / verplanten
  •      oogsten

Echte salie

De echte salie, Salvia officinalis, wordt vooral gebruikt als kruid in de Italiaanse keuken. De plant wordt tussen de 40 en 80 centimeter hoog. De bladeren zijn sterk aromatisch, dik en grijs en de nerven zijn diep ingezonken. De bladrand is bijna gaafrandig of fijn gekarteld-getand. De stengel kan onderaan wat houtig zijn. De soort bloeit in de maanden juni en juli met blauwpaarse witte of roze bloemen van 2 tot 3 centimeter lang. De kroonbuis heeft binnenin een kransje van haren. De plant bloeit in twee schijnkransen en heeft vier tot acht bloemen. De vrucht van echte salie is een vierdelige splitvrucht.

Kranssalie

Kranssalie, Salvia verticillata,  is een overblijvende plant en de soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeer zeldzaam en stabiel of toegenomen. De plant komt van oorsprong in Europa, Noord-Iran, Irak en de Kaukasus voor. Verschillende typen van deze salie worden in siertuinen gebruikt vanwege de prachtige bloemen. De plant wordt tussen de 30 en 60 centimeter hoog en heeft gekarteld-gezaagde blaadjes die er driehoekige tot eivormig uitzien met twee oortjes aan de lange steel. Er zit geen wortelrozet aan de bloemstengel. Kranssalie bloeit tussen juni en september en heeft diep lila of licht paarsblauwe bloemen die met vijftien tot dertig stuks in schijnkransen zitten. Die schijnkransen hebben kleine, behaarde schutbladen. De vrucht van kranssalie is een vierdelige splitvrucht. De plant komt voor in kalkrijke duingraslanden en kalkgraslanden.

Veldsalie

Veldsalie of weidesalie, Salvia pratensis, is een behaarde, licht aromatische plant die je tegenkomt op droge, kalkhoudende grond. De plant komt in heel Europa voor, maar vooral Frankrijk. In Nederland komt de veldsalie heel af en toe voor in riviergebieden. De hoogte van de plant is ongeveer 1 meter. De bloem is donkerblauw en wordt maximaal 2,5 centimeter lang. De veldsalie bloeit tussen mei en augustus

Voedingswaarden per 100 gram

Energie : 315 kcal Water : 9,96 gram
Eiwit : 10,63 gram Calcium : 1652 mgram
Koolhydraten : 60,73 gram IJzer : 28,12 mgram
Vet : 12,75 gram Vitamine C : 32,4 mgram
Vezels : n.v.t.

Genoemd in dit artikel