Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Wat is square foot gardening

Wat is square foot gardening

leestijd: in 2 minuten
Onderwerp: moestuin-algemeen | 20 januari 2022

Square foot (vierkante voet) refereert aan een vierkant van 1 bij 1 voet, ongeveer 30 bij 30 centimeter. Tuinieren op de square foot gebeurt op een vierkant van 4 bij 4 voet, ongeveer 120 bij 120 centimeter welke wordt onderverdeeld in 16 kleinere vierkanten van 30 bij 30 centimeter.

De kleine vierkanten kunnen op verschillende manieren gebruikt worden voor het verbouwen van verschillende groenten. Ook kunnen de kleinere vierkanten gecombineerd worden. In elk vlak kun je verschillende groenten verbouwen, bijvoorbeeld in vlak één 16 keer bieten, in vak twee 9 keer wortelen, vak drie 4 keer prei et cetera. Deze methode is bedacht door Mel Bartholomew.

Het verschil met "gewoon" tuinieren is dat je in elk vlak gericht kan zaaien waardoor je niet hoeft uit te dunnen. Door niet alle groenten tegelijk te zaaien wordt de oogst verdeeld over het hele seizoen waardoor er ook minder verspilling is. Het compacte formaat van square foot gardening zorgt er ook voor dat onkruid gemakkelijk verwijderd kan worden.

square foot gardening in een verhoogde bak

De ideale grond 

Voor square foot gardening gebruikt men idealiter een speciale aarde-mix die eenvoudig zelf te bereiden is. Deze mix bestaat uit een derde deel compost, een derde deel turfmolm en een derde deel vermiculiet. Door de combinatie van turfmolm met vermiculiet wordt vocht langer vastgehouden terwijl de compost de groentes de benodigde voedingsstoffen geeft. Zelf heb ik er voor gekozen om geen gebruik te maken van vermiculiet, omdat het onduidelijk is of het biologisch is.​

Voor wie is square foot gardening geschikt? 

De methode is overal toepasbaar, ook in gebieden met slechte grond, als men weinig ruimte heeft, voor tuinders met weinig ervaring, en voor mensen die om fysieke redenen niet op de traditionele manier kunnen tuinieren. Doordat de gewassen niet in de volle grond hoeven te staan kan de methode ook gebruikt worden door rolstoelgebruikers, of door mensen die enkel over een balkon beschikken. Bartholomew beweert dat met deze methode de wereldhonger bestreden kan worden en heeft een organisatie opgericht om dat doel door middel van deze methode van tuinieren te bereiken.

Hoe ik square foot gardening heb toegepast

In mijn eigen moestuin heb ik drie bakken gemaakt van 180 centimeter bij 90 centimeter, waarbij elke bak uit 12 vlakken van 30 bij 30 centimeter bestaat. Zelf ben ik erg enthousiast over square foot gardening, omdat je opbrengst groter is, er minder verspilling en je minder onderhoud hebt.

Genoemd in dit artikel