Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Rode bieten kweken: waar, wanneer en hoe?

Rode bieten kweken: waar, wanneer en hoe?

leestijd: in 6 minuten
Onderwerp: groenten | 30 mei 2022

Wil je zelf rode bieten kweken? Dan heb je de juiste informatie nodig! In dit blog lees je alles over waar, wanneer en hoe je rode bieten moet zaaien en kweken. Ook leggen we je alles uit over de kiemduur van rode bieten, of ze van een warme bodem houden en of je ze voorzaait. Verder lees je tips over hoe je rode bieten kunt bewaren en welke vitamines en mineralen in bieten zitten. Heb je alle informatie in huis? Start dan direct en ga rode bieten kweken!

Jeffrey Otten
Moestuin, kippen & Recepten

Rode bieten worden ook wel "kroten", "tuinbiet" of "keukenbiet" genoemd. De Strandbiet is de voorvader van alle bieten, een wilde plant uit de middellandse zee gebied. Naast de rode biet heb je ook nog witte en gele bieten. Momenteel kennen we nog de snijbiet (warmoes) en de rode biet. Daarnaast hebben we ook nog suikerbiet en voederbiet maar deze worden niet tot groenten gerekend.

✓ Altijd voordelig geprijsd

Kweken van rode bieten

Je kunt vroeg in het voorjaar zaaien of tot begin juni als je in de winter de bieten wilt eten. In het voorjaar kun je al vanaf maart zaaien, terwijl je voor gebruik in de winter deze tot begin juli nog kunt zaaien. We spreken dan van :

  • vroege teelt (voorjaar)
  • normale teelt

Vroege teelt

De vroege teelt, zaaien van half maart tot half april, is bedoeld om vanaf juni tot in de hele zomer van verse bietjes te genieten. Voor een vroege teelt is het wel handig om te kiezen voor rassen die die niet "schietgevoelig" zijn en snel een knol vormen. Een geschikte type is Egyptische (vroege) platronde. Je kan halverwege febrari al thuis voor zaien of begin maart in een koude bak. Zelf ben ik altijd een grote voorstander van voorzaaien zodat je invloed hebt op de bieten die je wilt gaan uitplanten. Jonge bietjes laten zich redelijk goed uitplanten.

✓ Altijd voordelig geprijsd

Normale teelt

Zaai vanaf half april tot eind juli om bieten te oogsten in augusten en september. Houdt je wat over dan kun je deze bewaren voor de winter. Bieten kunnen prima een keer tegen een lichte vorst. Als het een zachte winter is kun je voor kerstdiner nog bieten oogsten. Voor normale teelt kun je het beste gebruik maken van het type Kogel of Detroit.

Oogsten voor kerst

intructievideo - 02:22 min.

Hoe zaai ik rode bieten?

Je kunt ervoor kiezen om voor te zaaien of direct in de volle grond.

Voorzaaien

Goed boeren in de Stad is groot voorstander van het voorzaaien in de koude kas. Rond eind februari, begin maart kun je dus starten met rode bieten kweken. Bieten kunnen namelijk best goed tegen de kou. Zelf maak ik gebruik van trays en plaats dan op één centimer en elk vakje een zaadje. In het voorjaar kiemen de zaden binnen drie weken. Als je vroeg begint met voorzaaien kunnen de eerste plantjes al eind maart naar buiten voor een extra vroege oogst.

Volle grond

Je kunt rode bieten het beste in een rij op een bed zaaien. Zaai ze in een diepte van ongeveer één centimeter en houd rekening met een afstand van ongeveer tien centimeter per rij. Wil je grote bieten om te bewaren dun dan uit op 15-20 centimeter. Zaai je meerdere rijen houdt dan rekening met 30 centimeter tussen de rijen. De bieten zouden na vijf tot 8 dfagenm moeten kiemen.

Na het zaaien is het belangrijk om de rode bieten vochtig te houden. Dit kun je doen door ze regelmatig te besprenkelen met water.

Kiemduur rode bieten

Rode bieten hebben ongeveer tien tot veertien dagen nodig om te kiemen. Na het kiemen is het belangrijk dat je de jonge plantjes nog vochtig houdt.

✓ Altijd voordelig geprijsd

Hoe verzorg je rode bieten in de moestuin?

Rode bieten hebben weinig verzorging nodig. Zorg dat ze goed uitgedund zijn en houd de bedden onkruid vrij. Houd de grond bij droog weer vochtig, anders gaan de wortels bij plotselinge regen splijten. Verder is belangrijk dat je ze controleert op ongedierte en ziektes

Bodem en bemesting

Bieten houden van een luchtige en vochtige bodem voor een goede wortelvorming. In de landbouw worden de meeste bieten geteeld op humusrijke kleigronden met een goede bodumstructuur. In de vruchtwissel hoort de rode biet thuis bij de wortelgewassen. Als je naar de andere groenten kijkt binnen het wortelgewas, bijvoorbeeld wortels en uien, hebben de bieten iets meer voedig nodig. Een klein beetje kali toevoegen tijdens de groei kan geen kwaad. Bieten houden van een zonnige plek in de moestuin, maar rode bieten kweken kan ook in halfschaduw.

Bieten in de volle grond

Vitamines en mineralen in bieten

Rode bieten bevatten veel vitamines en mineralen. Zo zitten er in bieten onder andere vitaminen A, B en C en mineralen als ijzer, magnesium en kalium. Deze vitamines en mineralen zijn belangrijk voor een gezonde levensstijl!

Bereiden van bieten

Je bent een liefhebber van bieten of je kan ze niet uitstaan. Bieten zijn heerlijk in een zomersalade, een koude carpaccio of in een soep zoals bijvoorbeeld een bortsch. Jonge wortels worden ook wel rauw gegegeten.

Ziekten en ongedierte

Over het algemeen kent de biet weinig natuurlijk vijanden. Het kan zijn dat er knobbels op de biet komen. Ook een bekende ziekte is wanneer de bladeren klein en donkergroen blijven. Bij beide kenmerken is het verstandig om de grond te gebruiken voor een andere groente en de biet op een andere plek te zaaien.

Feiten van bieten

Hoewel in de alternatieve geneeswijze de rode biet gebruikt wordt in de strijd tegen kanker is ook werkelijk bewezen dat de biet diverse voedingswaarden kent. Het is onder andere goed voor de celstofwisseling, voor het prestatievermogen en voor de versterking van het afweersysteem. Het zit dan ook boordevol gezonde mineralen. De mooie, rode kleur van de biet heeft zowel positieve als negatieve effecten. Het dient namelijk uitstekend als natuurlijk kleurmiddel, bijvoorbeeld voor in gebak. Maar het heeft ook vervelende effecten. Bij het bereiden van rode biet kan het zijn dat je handen nog een dagje rood zien. Ook de snijplank neemt de kleur van de biet over.

Geoogste bieten in de winter

Geschiedenis van de biet

De rode biet, voederbiet, suikerbiet en de snijbiet stammen allemaal af van de strand- of zeebiet. Deze soort is afkomstig uit het Midden-Europa. De rode biet werd naar alle waarschijnlijkheid al door de oude Grieken en Romeinen gebruikt. Niet alleen als voedingsmiddel, maar ook als geneesmiddel. Ook tegenwoordig heeft het nog de gezonde reputatie. Rond 1970 en 1980 werd er zelfs beweerd dat met een specifiek dieet wat voornamelijk uit rode bieten bestond, dat dit kanker zou kunnen genezen.