Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Botrytis (Botryotinia fuckeliana)

Botrytis (Botryotinia fuckeliana)

leestijd: in 2 minuten
Onderwerp: ziekten-en-plagen | 19 augustus 2021

Botrytis is het gevolg van een vochtschimmel en komt opvallend veel voor. Vooral bij de teelt van zowel tomaten als van aardappelen. Van de vele schimmelziekten die in onze moestuin voorkomen zorgt botrytis zonder de minste twijfel voor de grootste schade. 

De schimmel die botrytis veroorzaakt is opvallend sterk. De belangrijkste infectieplaats bij tomaten zijn ongetwijfeld de stengel van de plant. Dat heeft alles te maken met de gevolgen van het snijden van de bladeren, van het knippen van de trossen en het verwijderen van de zogenaamde dieven. Die noodzakelijke handelingen doen immers nieuwe wonden ontstaan. Deze zorgen er voor dat de ziekmakende schimmel de volledige plant aantast. Naast de stengel kan ook het blad worden aangetast. Gezonde bladeren infecteren nooit. Dat is alleen het geval met dood weefsel. 

Economische besparingen

Botrytis komt tegenwoordig vaak voor als gevolg van besparingsmaatregelen. Voorbeelden hiervan zijn onder meer het hanteren van een kleinere plantafstand en energiebesparende maatregelen zoals het minder luchten en een lagere temperatuur, vooral 's morgens. Een hogere luchtvochtigheid in je (tunnel)kas is hiervan het rechtstreekse gevolg. Daardoor droogt dood weefsel minder snel uit en neemt de gevoeligheid voor infectie sterk toe. Een infectie met botrytis moet zo snel mogelijk behandeld worden. Is dat niet het geval dan is de volledige oogst ten dode opgeschreven. Wordt botrytis niet behandeld, dan zal het de volledige oogst vernielen.

Botrytis is goed beheersbaar

De laatste tijd wordt steeds meer wetenschappelijk onderzoek verricht naar het beperken van deze veel voorkomende schimmelziekte. Met het in acht nemen van enkele belangrijke maatregelen is deze schimmelziekte relatief goed beheersbaar waardoor de schade beperkt blijft. Daarbij staat het verlagen van het risico op infecties centraal. Voorkomen is dus ook hier de boodschap. Zijn de planten geïnfecteerd, dan is er nog maar weinig aan te doen.

Door preventief op te treden kan het aantal geïnfecteerde planten sterk worden gereduceerd. Daardoor worden er steeds minder scheikundige bestrijdingsmiddelen gebruikt en dat is alleen maar toe te juichen. Belangrijk in deze preventieve behandeling is het zoveel mogelijk beperken van het maken van wonden als gevolg van de noodzakelijke behandelingen. Die wonden zorgen voor ideale infectieplaatsen.

Bij het inkorten van stengels zorgen vlakke stengelwonden voor minder infectiegevallen. Het toepassen van de juiste snoeimethode is dan ook een belangrijke preventieve maatregel om botrytis in te dijken. Even belangrijk is zeker ook het regelmatig controleren van het klimaat in de (tunnel)kas. De relatieve luchtvochtigheid moet zoveel mogelijk onder controle gehouden worden. Een goede luchtcirculatie staat daarbij centraal. 

Genoemd in dit artikel