Boerenjongensvlaai

Boerenjongensvlaai

Iedereen heeft wel een gehoord van de beroemde Limburgse vlaaien. Dit lekkere gebak bestaat uit een platte bodem van deeg, met een opstaande rand, en daar bovenop een lekkere vulling, bestaande uit fruit of rijst.

Een variant die je misschien niet kent, maar wel erg lekker is, is de boerenjongensvlaai. Boerenjongens zijn rozijnen die een tijdje in een alcoholische drank, van oorsprong brandewijn, gelegen hebben.

Hoe maak je de bodem voor boerenjongensvlaai?

Je begint door de melk lauwwarm te maken en het zakje gist er doorheen te mengen. Vervolgens leg je de bloem op je werkvlak en maak je er een kuiltje. In dit kuiltje plaats je zout, suiker en boter. Dit alles kneed je samen met het mengsel van melk en gist tot deeg. Het deeg leg je in een kom die je afsluit met plastic folie. Nu wacht je 30 minuten tot het deeg gerezen is (ongeveer verdubbeld).

Als het deeg gerezen is rol je het dun uit. Vervolgens bedek je de bodem van een ingevette vlaaivorm ermee. Zorg dat de randjes niet uitsteken. Prik gaatjes in het deeg en bak het vervolgens in een tot 190 graden voorverwarmde oven in 20 minuten goudbruin. Als het deeg gaar is kan je het uit de bakvorm halen en op een rooster laten afkoelen.

Banketbakkersroom maken

Om banketbakkersroom te kunnen maken moet je eerst het merg uit het vanillestokje halen. Dit doe je door het stokje in de lengte in te snijden en het merg er vervolgens uit te schrapen. Dit merg meng je in een pan met de melk en de helft van de suiker en breng je aan de kook. De eierdooiers roer je vervolgens samen met de rest van de suiker en de bloem door elkaar. Vervolgens meng je eerst een scheutje van je vanillemelk door het eimengsel en daarna het eimengsel door de rest van je vanillemelk. In 5 minuten kook je je banketbakkersroom vervolgens gaar.

Om het af te laten koelen verspreid je de room over een met water besprinkelde bakblaat.

Kaneelroom maken

Kaneelroom maken is het makkelijkste onderdeel van dit recept. Je klopt alle ingrediënten samen stijf.

De boerenjongensvlaai afmaken

Je bekleedt de bodem van de vlaai met je banketbakkersroom. Vervolgens verdeel je uitgelekte boerenjongens hierover. Als laatste bedek je de boerenjongensvlaai met de kaneelroom, met daar bovenop weer geraspte chocolade en poedersuiker.

Succes met het maken van een boerenjongensvlaai!

Reviews

54321

Algemene beoordeling: 5.00

Geef uw mening
ster ster ster ster ster
Ria van Gisbergen schreef op 09 January 2016

Goed