Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Onderwerp: de-bakkerij | 02 januari 2023

Brioche

De brioche, een overheerlijk recept voor een echte paasklassieker. De tradionele brioche bestaat uit een groto bol, met daarop een kleinere bol. Je kunt er ook voor kiezen om kleinere bolletjes van te maken of een langwerpig brood. Helaas heb ik zelf geen briochebakvorm, dus bak ik dit brood altijd in een ronde bakvorm.

Met dit recept kan op klassieke wijze een brioche maken door middel van de lange rijs, maar we geven ook het recept voor een brioche die aanzienlijk sneller klaar is en 'maar' een anderhalf uur hoeft te rijzen!

Ingrediënten

  • 540 gram bloem
  • 60 gram suiker
  • 120 ml melk
  • 5 eieren
  • 225 gram boter
  • 7 gram bakkersgist of 14 gram voor kortere rijstijd
  • 2 tl zout

Voorbereiden van brioche

Doe de bloem voor de brioche in een grote beslagkom samen met de koude boter (kleine stukjes), suiker, 4 eieren en bakkersgist. Kneed dit met je handen tot een mooi soepel deeg, uiteraard kan je ook het deeg voor de brioche ook met de deeghaak in de Kitchenaid kneden. 

Brioche

1e Rijs van de brioche

Dek de beslagkom met het deeg voor de brioche af met een vochtige theedoek en laat het minimaal 7 uur rijzen. Door het lange rijzen van het deeg voor de brioche kan je deze het beste de avond van tevoren maken zodat het deeg ’s nachts kan rijzen.

Vormen van de brioche

Sla het deeg van de brioche plat uit op een met bloem bestrooid werkblad of plank. Vouw het deeg voor de brioche 2 keer dubbel, een keer in de lengte en een keer in de breedte, zoals je een blaadje op vouwt. Maak van het deeg voor de brioche vervolgens een mooie rol en snijdt deze in 12 gelijke stukken. Bol ieder stuk deeg goed op en leg de bollen in het bakblik. 

2e rijs van de brioche

Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat het deeg op kamertemeratuur rijzen totdat het bijna in volume is verdubbeld, ongeveer een half uur tot een uur.

Bakken van de brioche

Bestrijk de bovenkant van het deeg met een kwasje met losgeklopt ei. Bak de brioche in ongeveer 30 a 40 minuten donkerbruin en gaar, verlaag de temperatuur na ongeveer 20 minuten naar 170 graden.  

Brioche met korte rijs

Als alternatief voor de lange rijs van minimaal 7 uur kan je er ook voor kiezen om een dubbele hoeveelheid bakkersgist aan het deeg voor de brioche toe te voegen. In dat geval laat je het deeg bij de 1e rijs 60 minuten rijzen. Vervolgens kneed je het deeg voor de brioche zoals hierboven is beschreven en zet je de brioche wederom weg gedurende 30 minuten onder een vochtige theedoek  voor de 2e rijs.

Verwarm voor het bakken van de kort gerezen brioche de oven voor op 180 graden. Bak de brioche eerst 20 minuten op 180 graden en draai daarna de temperatuur terug naar 170 graden. Bak de brioche op 170 graden gedurende 10 minuten af. 

eet smakelijk!

Tags

Categorie

Reviews

Je plaats een waardering over

Brioche

ster ster ster ster ster