Vlierbloesemchampagne
De lente komt er weer aan en op veel plekken zie je de crèmekleurige bloemen van de vlier. Met de vlierbloesem kun je heerlijk vlierbloesemchampagne maken. Met dit recept kun je ongeveer zes liter vlierbloesemchampagne maken.
Ingrediënten
- 15 grote vlierbloesem (volle bloei)
- 4 liter warm water
- 2 liter koud water
- 700 gram suiker
- 4 citroenen
- 2 eetlepels witte wijn
- azijn
- snufje gist
Voorbereiden van vlierbloesemchampagne
Doe het warme water en de suiker in een grote pan of schaal en roer door totdat de suiker volledig is opgelost. Voeg vervolgens de 2 liter koud water er bij zodat je in totaal 6 liter suikerwater hebt.
Rasp de citroenen en pers de citroenen uit. Voeg de zeste, citroensap, vlierbessenbloesem en de wittewijn azijn toe aan het suikerwater. Eventueel kan je er een beetje gist bij doen om de fermentatie van de vlierbloesemchampagne op gang te helpen.
Fermentatie van de vlierbloesemchampagne
Dek het vochtmengsel voor de vlierbloesemchampagne af met een theedoek en zet het weg op een koele plek die goed geventileerd is. Bekijk na een aantal (2-3) dagen of zich een schuimkraagje heeft ontwikkeld op de vierbloesemchampagne, dit is namelijk het teken dat de fermentatie aan de gang is. Indien zich geen schuimkraagje heeft ontwikkeld en de fermentatie van de vlierbloesemchampagne niet op gang is gekomen moet je er een beetje (extra) gist bij doen. Laat vervolgens de vlierbloesemchampagne nog 4 dagen fermenteren, dek wederom goed af met een theedoek.
Bottelen van de vlierbloesemchampagne
Zet een aantal stevige glazen flessen met een beugel-stop klaar, eventueel kan je ook stevige glazen flessen gebruiken die je afdicht met champagnekurken. Voordat je de vlierbloesemchampagne kan bottelen dien je hem eerst te zeven.
Vul de flessen tot circa 3cm onder de rand. Sluit de flessen vervolgens af en laat de vlierbloesemchampagne nog minimaal een week rijpen. De vlierbloesemchampagne is een aantal maanden houdbaar indien opgeslagen op een koele plek.
Proost!
Categorie
Reviews
Waardering:
Waardering:
Prachtig recept wat ik zeker eens ga proberen. Zit er dan ook alcohol in?
Gereviewd door Monique van Campen-de Winter op 22-05-2016
Ik probeerde dit recept na 3.5 dagen was er een laagje op. Het leek me meer schimmel, Ook een beetje zwarte schuim.
Is dat ok?
Gereviewd door Loes op 07-06-2023