Heb je een vraag? mail ons

Binnenkort online! De nieuwe webshop van Goed boeren in de stad

Vlierbessen

Vlierbessen

Vlierbessen zijn zeer bekende bomen die in veel bossen in Nederland te vinden zijn. Van huis uit is iedereen opgevoed met de boodschap dat de bessen giftig zijn. 

Gratis wildplukken kalender

Een duidelijk overzicht wat je per maand kunt wildplukken. Bekijk onze wildplukken kalender

Vlierbessen zijn zeker niet geschikt om te plukken en direct op te eten, ondanks het feit dat de kleine ronde zwarte bessen er zeer aantrekkelijk uit zien. Maar na het koken van de vlierbessen zijn ze gelukkig wel eetbaar en geschikt om allerlei heerlijke dingen mee te maken.

Geschiedenis van de vlierbessen

Net als veel groenten, planten en kruiden vindt het gebruikt van de vlierbes haar oorsprong in de geneeskunde. Vroeger werd de vlierbes geplant ter bescherming tegen boze geesten en krachten.

Daarnaast worden er verschillende geneeskrachtige en heilzame werkingen aan de vlierbes toegeschreven. De gekookte bessen worden gebruikt tegen het hoesten, verkoudheid en ontstekingen in de mond en luchtwegen. Anderzijds werkt vlierbes ook vochtafdrijvend en transpiratie bevorderend. De bladeren van de vlierbes worden gebruikt voor het genezen van kneuzingen en wonden.

Gebruik van de vlierbessen

Zoals al genoemd zijn de rauwe vlierbessen giftig. De vlierbessen zijn niet alleen giftig voor mensen, ook dieren krijgen diaree na het eten van vlierbessen en vogels kunnen er zelfs aan sterven. Voor het gebruikt van de bessen, en eventueel de bloesem, is het daarom van belang om ze (/beide) eerst te koken voor gebruik. Let hierbij op dat je alleen rijpe bessen kookt en de takjes goed verwijderd zijn. Na het koken die je de bessen te zeven zodat alle pitten er uit gehaald worden, deze bevatten namelijk ook gifstoffen.

Van vlierbessen wordt heerlijke jam, sap, siroop, wijn gemaakt, de bloesem wordt wel gebruikt om siroop, ijs of pannenkoeken van te maken.

Waar groeien de vlierbessen

Vlierbessen is een zeer veel voorkomende boom in Nederland en zijn te vinden in bossen, stadsparken tuinen, langs weilanden en zelfs in de duinen. Kortom er zijn altijd vllierbessen in de buurt te vinden om heerlijke gerechten mee te maken. Wel eerst goed koken voor gebruik!