Zuurkool maken
Wil je zelf zuurkool maken? Dan leggen we je graag uit hoe dit in zijn werk gaat. Voordat je gaat beginnen is het belangrijk om te weten wat zuurkool is. Het gaat over gesneden witte kool en deze wordt geconserveerd door de inwerking van bepaalde melkzuurbacteriën. In de winkels kom je veel voorbereide zuurkool tegen, maar waarom zou je dit gerecht niet zelf maken? De zelfgemaakte zuurkool is veel lekkerder en smaakvoller. Genoeg redenen dus om te kiezen voor zuurkool maken!
Er zijn nog een paar hulpmiddelen die wel handig zijn om te gebruiken bij zuurkool maken. Daarmee bedoelen we:
- zuurkoolvat, pot van glas of geglazuurd keramiek
- koolschaaf, mandoline of keukenmachine
- stamper
- steen
Ingrediënten
- witte kool
- 10 tot 20 gram zout per kilo kool
- scheutje karnemelk
- peperkorrels
- jevenerbessen
- 1 dl droge witte wijn per kg kool
Voorbereiding voor zuurkool maken
Als je de keuze hebt gemaakt voor zelf zuurkool maken dan is het uiteraard van belang dat je de bereiding goed uit gaat voeren. Eerst haal je de buitenste bladeren van de witte kool af, waarna je een mooie witte schone kool overhoudt dan leg je de grote koolbladeren apart. Je moet de kool niet wassen! Neem dan de kool en snijd deze in vieren, verwijder de harde stronken en kernen. Dan ga je de kool in fijne slierten schaven. De pot die je gaat gebruiken voor zuurkool maken dien je wel goed schoon te maken.
Maken van zuurkool in de “pot”
Voor het zuurkool maken doe je een dun laagje zout in de pot, daarop leg je een laag van enkele centimeters geschaafde kool. Dan strooi je er een dun laagje zout op. Je kunt er ook wat kruiden aan toevoegen, deze doe je dan op de kool en dan doe je er weer een laagje kool overheen. Vervolgens stamp je de kool tot de laag heel vast op elkaar ligt. Je neemt nu een beetje zout en dit strooi je er op, eventueel weer met wat kruiden en uiteraard een laag kool. Als je vier lagen hebt gemaakt dan komt er bij het stampen van de kool stap vrij. Je moet nu kool en zout toe blijven voegen en het geheel aanstampen tot de pot vol zit, of je stopt wanneer de kool op is. Zit alle kool nu in de pot en is alles goed aangestampt? Dan bevindt zich er een laagje vocht boven de kool. Mocht er nu geen laagje vocht bovenop de kool staan na het aanstampen dan kun je er een beetje water of wijn overheen gieten met een beetje zout tot de kool onder staat. Je voegt nu de grote koolbladeren toe om de kool mee af te dekken. Dan leg je daar een bord overheen met een in plastic zak gewikkelde steen. Dit dek je vervolgens af met een schone plastic zak of theedoek.
Gistingsproces van het zuurkool maken
Vervolgens moet je de pot met zuurkool maken een aantal dagen in de woonkamer laten staan. Daardoor komt het gistingsproces snel op gang. Je kunt na drie dragen controleren of het vocht verdubbeld is. Als dat zo is, dan verplaats je de pot naar een donkere, koele plek. Na twee weken moet je een laagje schimmel van het water afscheppen en dit doe je iedere week tot er geen schimmel meer op komt te staan. Na ongeveer zes weken kun je proeven of je eigen gemaakte zuurkool maken klaar is. Het is van belang dat de zuurkool goed onder water blijft staan, als dat zo is, dan kun je hem gerust een jaar bewaren. Je moet als je een beetje zuurkool wilt eten een portie er uit halen en dan alles weer luchtdicht afsluiten.
Wil jij zelf zuurkool maken. Het kost wel wat tijd, maar de meeste tijd is wachten. Met een beetje geduld kun je zelf heerlijke zuurkool maken en als je veel hebt gemaakt, kun je daar het hele jaar van genieten! Het is ook een leuk idee om iemand te verrassen met een zelf gemaakt gerecht, dat met liefde is bereid.
Categorie
Reviews
Waardering:
De boerenjongens gemaakt ,super lekker ,beter van smaak dan een potje uit de winkel
Gereviewd door Geke op 23-07-2016