Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Kamille

Kamille

leestijd: in 2 minuten
Onderwerp: eetbare-bloemen | 03 mei 2021

Kamille komt overal in Europa voor. De geneeskrachtige en rustgevende werking van kamille was al vroeg in de middeleeuwen algemeen bekend en het is zeer waarschijnlijk dat onze prehistorische voorouders de plant al om deze reden hebben gebruikt. Zeker is dat de plant al bekend was in Babylonië en het oude Egypte.

Er zijn verschillende soorten die we aanduiden met kamille. Bij ons in Nederland komen vooral de echte kamille en de schijfkamille voor. Beide soorten hebben een geneeskrachtige werking, maar vooral de echte kamille wordt het meest gebruikt in de geneeskunde

Kweken van kamille

Het kweken van kamille is niet moeilijk. Zaai de kamille vanaf maart in direct in de volle grond van de moestuin of in een plantenbak. Het zaad van kamille is erg fijn, meng het daarom met wat zand om het zaaien van de kamille wat makkelijker te maken. Strooi dit mengsel uit over een stukje geschoffelde, geharkte en bevochtigde volle grond van de moestuin. Het 'bedekken' van de kamille zaadjes na het zaaien is niet nodig. Geef de eerste dagen na het zaaien van de kamille zaadjes voldoende water.

Oogsten van kamille

Op een zonnige dag bevatten de kamillebloempjes meer olie dan op koude, mistige dagen. Pluk daarom bij voorkeur op een zonnige middag de bloempjes die helemaal open staan en een niet te lange steel hebben. Begin vervolgens snel met de bloempjes te laten drogen door de bloemen op gaas te leggen. Leg ze niet in de felle zon, de olie kan dan snel verdampen. De wind speelt bij het drogen van de kamille een grotere rol.

Gebruik van kamille

Kamille heeft tal van toepassingen. Uit de kamillebloempjes kan een etherische olie worden gewonnen, die licht ontstekingsremmend en ontsmettend werkt. Ook kan kamille worden gebruikt om een kalmerende thee te zetten, die een ontspannend effect heeft op maag en darmen. Deze thee wordt bijvoorbeeld ook vaak gebruikt bij keelpijn, hoest, verkoudheid, maag- en darmklachten of nervositeit.

Ziekten en ongedierten bij kamille

Kamille is een sterk gewas, dat het ook goed doet op minder vruchtbare gronden. Is de grond vruchtbaarder, dan wordt kamille vaak verdrongen door andere gewassen. Het kweken van kamille is relatief eenvoudig, ook omdat er weinig ziekten zijn of ongedierte die zich aan de echte kamille hechten.

Genoemd in dit artikel