Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Aalbessen

Aalbessen

leestijd: in één miniuut
Onderwerp: fruit | 03 mei 2021

De meest bekende bessensoort zijn wel de aalbessen. In verschillende tuinen is een aalbessenstruik te vinden. Je hebt de aalbes, de Latijnse naam is Ribes rubrum, in twee soorten:

  • De rode aalbes
  • De witte aalbes, ook de roze aalbes wordt tot de witte aalbessen gerekend.

De aalbessenstruik kan een hoogte van 1 à 2 meter bereiken.

Geschiedenis aalbessen

De geschiedenis van de aalbessen zijn al oud. Het is zeer waarschijnlijk, dat de aalbessen al in prehistorische tijden tot het voedselpakket van onze verre voorouders hoorde. De aalbes is inheems in West-Europa.

Aalbesssen kweken

Een aalbessenstruik doet het prima in de eigen tuin. Omdat de struiken een flinke omvang kunnen bereiken, zet je ze niet te dicht bij elkaar. In de vroege zomer komen er onopvallende geelgroene bloemetjes aan. Na de bloei ontstaan de bessen, ongeveer 8 tot 12 millimeter in doorsnede.

Oogsten van aalbessen

De besjes groeien in trossen, die ongeveer 10 besjes kunnen bevatten. In de tweede helft van de zomer zijn de besjes rijp om geplukt te worden. Als je geluk hebt, kan de struik tot wel ruim drie kilo bessen opbrengen. Heb je wat minder geluk en toch zin in aalbessen? Gelukkig heeft de groentewinkel ze in de oogsttijd ook in huis.

Het gebruik van aalbessen

Aalbessen kun je los eten. De ietwat zurige smaak is eventueel met wat suiker op smaak te brengen. Aalbessen doen het prima in een vruchtensalade, in de yoghurt of als garnering op gebak of ijs. Je kunt er ook bessenjam van maken, als je tenminste voldoende over voldoende bessenstruiken en dus voldoende bessen beschikt.

Ziekten en plagen bij aalbessen

Niet alleen mensen vinden aalbessen lekker. Ook allerlei insecten doen zich graag tegoed aan de vruchtjes, of aan de blaadjes van de struik. Denk bijvoorbeeld aan de bladwesp, fruitspintmijt, kokermot of aardbeibloesemkever. De schimmel Eutypa Lata veroorzaakt taksterfte bij de rode aalbes. Dit is herkenbaar aan het afsterven van blad als het nog zomer is. Aangetaste takken kun je dan beter wegsnijden.

Genoemd in dit artikel