Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Abrikozen

Abrikozen

leestijd: in 2 minuten
Onderwerp: fruit | 03 mei 2021

Abrikozen (taxonomisch: Prunus armeniaca) zijn een steenvrucht. Abrikozen komen oorspronkelijk van uit het verre Oosten, waarschijnlijk uit het grensgebied van Noordoost-China en Rusland. De smakelijke vrucht werd al in een heel vroeg stadium van de geschiedenis verhandeld en kwam al voor onze jaartelling bij de Romeinen terecht. Aangezien het Romeins machtsgebied zich over een groot deel van Europa uitstrekte, is het niet vreemd, dat de abrikozen zich al snel konden verspreiden. Vooral in Armenië en het Turkse rijk werden abrikozen op grote schaal geteeld.

Hoewel abrikozen een smakelijke en gezonde vruchten zijn, geldt dat niet voor de pitten. Deze bevatten een kleine hoeveelheid cyanide. Er zijn gevallen van cyanidevergiftiging bekend veroorzaakt door het consumeren van abrikozenpitten. Aangezien de pitten van de abrikozen erg groot en hard zijn, ligt het eten ervan niet echt voor de hand. Er wordt onderzoek gedaan naar mogelijke positieve werking van andere stoffen in de pitten, bijvoorbeeld amygdaline, bij het behandelen van kanker.

Het kweken van abrikozen

In Nederland worden abrikozen niet commercieel geteeld. Voor een succesvolle commerciële teelt is ons land niet warm genoeg en kan een redelijke opbrengst niet worden gegarandeerd. Ofwel: als het voorjaar te koud is, zal de abrikozenboom weinig of geen vrucht dragen. In het tuincentrum zijn wel enkele rassen te koop die in de tuin geplant kunnen worden. Echter door het klimaat in Nederland is een goede oogst zeker niet gegarandeerd. Mocht je toch de uitdaging aan willen gaan en een abrikozenboom in de tuin willen plaatsen, zet de boom dan het liefst op een beschutte plek en zonnige plek. De abrikoos bloeit al vroeg in het voorjaar, met het gevaar, dat bloemknoppen door nachtvorst beschadigt raken. In een koud voorjaar zijn er ook te weinig insecten, die voor de bestuiving wel noodzakelijk zijn. Uiteraard kan je ook handmatig de bevruchting verzorgen om het aantal abrikozen in de boom te vergroten. Aangezien de abrikozenboom wel tien meter hoog kan worden is het voor veel mensen raadzaam om te kiezen voor een laagstam-exemplaar.

Oogsten van abrikozen

Als je een abrikozenboompje in de kas hebt staan, rijpen de vruchten in juli. De buitenexemplaren leveren in augustus rijpe vruchten. De abrikoos is rijp als de schil van de abrikoos fluweelzacht aanvoelt en de vrucht zacht is geworden.

Ziekten en ongedierte bij abrikozen

Abrikozen zijn vatbaar voor ziektes, bijvoorbeeld voor bacteriekanker. Deze ziekte veroorzaakt plotselinge boom- of taksterfte. Daar is helaas niet zoveel aan te doen. 

Genoemd in dit artikel