Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Perzik

Perzik

leestijd: in 2 minuten
Onderwerp: fruit | 19 augustus 2021

Perzik is een steenvrucht die aan bladverliezende bomen groeien. Omdat de perzik vroeger bloeit dan bijvoorbeeld de pruim, is er risico op nachtvorstschade. Om deze reden wordt de perzik in Nederland niet commercieel gekweekt. Er zijn ook niet veel biologische perziken op de markt, waardoor perziken uit eigen tuin zo hun waarde hebben.
 

Geschiedenis van de perzik

Aan de naam te oordelen zou men denken dat de perzik oorspronkelijk uit Perzië - het huidige Iran - komt. Ook de wetenschappelijke naam, Prunus persica, lijkt daarnaar te verwijzen. De perzik komt oorsponkelijk echter uit het zuiden van China, vermoedelijk hebben de oude Romeinen of de Grieken de perzik in Perzië aangetroffen en vervolgens over hun rijk - en dus ook Europa - verspreid. 

Wetenswaardigheden over de perzik

Er bestaan vele soorten perziken die onder andere geel, wit of rood vruchtvlees kunnen hebben. Ook is er veel verschil in bloesem: de ene soort bloeit met relatief grote, mooie, roze bloemen, de andere met onooglijke donkerrode bloemetjes. Ook zijn er verschillen in de schil: anders dan vaak gedacht wordt is de nectarine een echte perzik met een gladde schil en geen kruising tussen een perzik en pruim. Tot slot kan ook de vorm variëren. De zogenaamde wilde perzik heeft bijvoorbeeld geen ronde, maar een platte vorm. Overigens gaat het hierbij om een gecultiveerde variant.

Het kweken en oogsten van de perzik

Omdat in Nederland de perzik nauwelijks meer voor commerciële doeleinden wordt gekweekt, is er weinig gedaan aan rassenveredeling en zijn alleen de oude rassen van zo'n vijftig jaar geleden op de markt. Deze rassen zijn vaak zaadvast, als ze tenminste door dezelfde boom bestoven zijn, wat kan, omdat de perzik zelfbestuivend is. Ook worden perziken veel geënt. De perzik verlangt een zonnige, beschutte standplaats bij voorkeur in - wat hoger gelegen - droge zandgrond. Snoeien is nodig: de eerste jaren wordt in het voorjaar het nieuwe hout, op enkele centimeters na, weggesnoeid. Daarna moet het snoeien worden bijgehouden om een 'luchtige' boom te krijgen.
Hoewel de perzik wel narijpt, is hij het lekkerst als hij rijp en enigszins zacht geoogst wordt. De oogsttijd varieert van juli tot september. 

Ziekten bij de perzik

De perzik is erg gevoelig voor de krulziekte. Deze wordt veroorzaakt door een schimmel en veroorzaakt ernstig misvormde bladeren waardoor de perzik uiteindelijk kan afsterven. Ook de gomziekte en loodglans kunnen bij de perzik voorkomen. Bestrijding is goed mogelijk.

Genoemd in dit artikel