Heb je een vraag? mail ons

Binnenkort online! De nieuwe webshop van Goed boeren in de stad

Bieten

De rode biet wordt weer hip. Waar het tot een paar jaar terug nog een oubollig imago had wordt het weer steeds meer gebruikt in de Nederlandse keuken. Niet alleen als gekookte groente lekker als bijgerecht, maar ook bijvoorbeeld koud verwerkt in een salade erg geschikt. Door de zachte en zoete smaak onder veel mensen geliefd en heeft ook nog eens een hoge voedingswaarde.

Geschiedenis van de biet

De rode biet, voederbiet, suikerbiet en de snijbiet stammen allemaal af van de strand- of zeebiet. Deze soort is afkomstig uit het Midden-Europa. De rode biet werd naar alle waarschijnlijkheid al door de oude Grieken en Romeinen gebruikt. Niet alleen als voedingsmiddel, maar ook als geneesmiddel. Ook tegenwoordig heeft het nog de gezonde reputatie. Rond 1970 en 1980 werd er zelfs beweerd, dat met een bepaald dieet wat voornamelijk uit rode bieten bestond, dat dit kanker zou kunnen genezen.

Feiten van bieten

Hoewel in de alternatieve geneeswijze de rode biet gebruikt wordt in de strijd tegen kanker is ook werkelijk bewezen dat de biet diverse voedingswaarde kent. Het is onder andere goed voor de celstofwisseling, voor het prestatievermogen en voor de versterking van het afweersysteem. Het zit dan ook boordevol gezonde mineralen. De mooie, rode kleur van de biet heeft zowel een positieve als negatieve effecten. Het dient namelijk uitstekend als natuurlijk kleurmiddel, bijvoorbeeld voor in gebak. Maar het heeft ook vervelende effecten. Bij het bereiden van rode biet kan het zijn dat je handen nog een dagje rood zien. Ook de snijplank neemt de kleur van de biet over.

Kweken van rode biet

Vanaf maart tot juni is het mogelijk om de rode bieten buiten te zaaien. Plant de zaadjes ongeveer twee centimeter diep. De zaadjes dun uitspreiden. De plantjes hebben namelijk ruimte nodig om te groeien. Het uitdunnen, wat dient te gebeuren zodra de plantjes boven de grond uit komen, is een lastig karwei. Wanneer er twee plantjes uit hetzelfde zaadje komen dan trek je gemakkelijk beide uit de grond, terwijl dat natuurlijk niet de bedoeling is. Begin dus pas met uitdunnen wanneer de plantjes stevig genoeg zijn. Hier gaat het meeste werk in zitten. Als de grond los en onkruidvrij is kost dit minder werk.

Oogsten van bieten

Bieten kunnen geoogst worden zodra je ze zelf groot genoeg vindt. Vanaf half april tot november is een goede oogsttijd. Vanaf november moeten alle bieten echter wel uit de grond.

Ziekten en ongedierte

Over het algemeen kent de biet weinig natuurlijk vijanden. Het kan zijn dat er knobbels op de biet komen. Ook een bekende ziekte is wanneer de bladeren klein en donkergroen blijven. Bij beide kenmerken is het verstandig om de grond te gebruiken voor een andere groente.